İsrail mahkemesi Kayk'ın nakil talebini reddetti

İsrail Yüksek Mahkemesi, 84 gündür açlık grevi yapan Kayk'ın tedavisi için bir Filistin hastanesine nakledilmesi talebini reddetti

Google Haberlere Abone ol
İsrail mahkemesi Kayk'ın nakil talebini reddetti

İsrail Yüksek Mahkemesi'nin, 84 gündür açlık grevi yapan Filistinli gazeteci Muhammed el-Kayk'ın tedavisi için bir Filistin hastanesine nakledilmesi talebini reddettiği bildirildi.

Filistin Esirler Cemiyeti'nden yapılan yazılı açıklamada, "İsrail Yüksek Mahkemesi, Cemiyetin Hukuk Birimi Başkanı Cevad Bulis tarafından mahkemeye sunulan Kayk'ın tedavisi için Batı Şeria'daki bir Filistin hastanesine nakledilmesi talebini reddetti" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, İsrail istihbaratı ve Başsavcılık temsilcilerinin de hazır bulunduğu mahkemede, Kayk'ın talebinin görüşüldüğü ve Filistinli tutuklunun İsrail El-Afule Hastanesinde kalmasına karar verildiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca "Kayk'ın vücut ısısının yükseldiği, kalbinde sancıların arttığı ve vücudunun çeşitli bölgelerinde kasılmaların olduğu" bilgisi verildi.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı (FKÖ) Esirler Heyeti Başkanı İsa Karaki de dün İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto amacıyla açlık grevi yapan tutuklu gazeteci Muhammed el-Kayk'a destek için düzenlenen gösteride yaptığı konuşmada, Kayk'ın sağlığının ciddi tehlikede olduğunu belirtmişti.

Karaki, "Kayk'ın kaldığı Afula Hastanesinde hazırlanan son tıbbi raporlara göre Kayk'ın hayatı çok tehlikeli bir merhaleye girdi. Her an beyin kanaması geçirebilir. Kayk, ölüme ilerliyor. Bunun sorumlusu İsrail hükümeti. İsrail, Kayk'ın ölmesini istiyor ancak eğer Kayk'a bir şey olursa bunun yankıları İsrail için zor olacak" demişti.

İsrail askerlerince 21 Kasım'da Ramallah'taki evinde gözaltına alınan Kayk, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için 4 gün sonra açlık grevine başlamıştı. İsrail makamları, aralık ayında, Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Kayk'ın "Mesleği aracılığıyla şiddete teşvik etmek" suçlamasıyla 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla İsrail istihbaratının gizli güvenlik bilgilerine dayanarak, Filistinliler 1 ile 6 ay arasında alıkonulabiliyor. Tutuklunun "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Yorumlar