İran ordusu ile hükümeti arasında Türkiye çatlağı

İran ordusundan bir general, Türkiye ile ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesini istedi; ancak hükümetten yapılan açıklamada buna karşı çıkıldı

Google Haberlere Abone ol
İran ordusu ile hükümeti arasında Türkiye çatlağı
İran ordusu ile siyaseti arasında Türkiye gerilimi yaşanıyor. İran ordusundan bir general, Suriye politikasından dolayı Türkiye ile ilişkilerin gözden geçirilmesini istedi. Ancak İran hükümeti ise generalle aynı fikirde olmadığını belirten bir açıklama yaptı. 

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in yüksek askeri danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, siyasetçilere yaptığı çağrıda "Türkiye’yle ilişkiler gözden geçirilsin" dedi.  Safevi'nin çağrısı, İran hükümetinde karşılık bulmadı. İran hükümetinden yapılana çıklamada Türkiye ile ilişkilerin stratejik olduğu vurgulanarak, yapılan çağrının cevapsız kalacağı belirtildi. 

Safevi'nin açıklamasına cevap İran Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. İran Dışişleri Bakanlığı adına bugün bir açıklama yapan sözcü Hüzeyin Cabiri Ensari, Ankara ile ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesi konusunda yapılan açıklamanın kişisel görüş olduğunu söyledi. 
 
Sözcü Ensari, "Ülkenin resmi pozisyonu ve temel stratejisi, ülke lideri, cumhurbaşkanı ve dışişleri bakanı tarafından açıklanıyor. Bunun dışında farklı kişilerce ortaya konulan farklı düşünceler kişisel düşünce kapsamında ele alınmalı. Dünyanın her yerinde olduğu gibi farklı düşüncelerin söylenmesinde bir sakınca yok "  dedi. 


- İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ensari


Ensari, "Son yıllarda bölgedeki gelişmelerin yorumuna ilişkin bazı konularda iki ülke arasında farklı görüşler bulunsa da devlet olarak iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin devam etmesinden yanayız " diye konuştu. 
 
Geçen hafta Başken Tahran’da düzenlenen Batı Asya’daki Jeopolitik Gelişmeler konulu toplantıda konuşan Tümgeneral Safevi, Suriye'yi kastederek Ankara’nın bazı Arap ülkelerinde İsrail ve ABD ile eş güdümlü bir politika izlediğini iddia ederek Türkiye’yle olan güvenlik, ekonomik ve politik ilişkilerin yeniden tanımlanması gerektiğini ifade etmişti.

Yorumlar