Irak'taki Türkmenler, Beşir'in kurtarılmasını istiyor

IKBY'nin Erbil kentinde bir araya gelen Türkmen siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları, DAEŞ'in elinde tuttuğu Beşir köyünün en kısa süre içerisinde geri alınmasını istedi

Google Haberlere Abone ol
Irak'taki Türkmenler, Beşir'in kurtarılmasını istiyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yer alan Türkmen siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Beşir köyünün geri alınması için, uluslararası koalisyon güçlerinden yardım çağrısında bulundu.

Erbil kentinde bir araya gelen bazı Türkmen siyasi parti ve sivil toplum kuruluş temsilcileri bir süre önce DAEŞ'in kimyasal silah saldırısına maruz kalan Tazehurmatu olayının tekrar yaşanmaması için uluslararası toplumun harekete geçmesini istedi.

Türkmen Kalkınma Partisi (TKP) Genel Başkanı Muhammed İlhanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Terör örgütü DAEŞ, Tazehurmatu kasabamıza kimyasal silahlarla saldırdı. Birkaç vatandaşımız şehit oldu ve 3 binden fazla kişi ise yaralandı. Yasaklı silahlarla Türkmen halkı ve bölgelerine saldırması, bizi çok kötü bir şekilde etkilemiştir. DAEŞ'e karşı oluşturulan ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin, Türkmen bölgelerini koruyan askeri güçlere destek vermesi lazım." ifadelerini kullandı.

Tazehurmatu kasabası üzerindeki DAEŞ tehdidinin ortadan kaldırılması için, Beşir köyünün kurtarılmasının şart olduğunun aktaran İlhanlı, örgütün Türkmen bölgelerine saldırması için söz konusu köyü bir üs olarak kullandığını aktardı.

Beşir'in kurtarılması için oradaki Türkmenler ve Peşmerge güçlerinin ortak hareket etmesi gerektiğine işaret eden İlhanlı, "Kimse tek başına bir yeri kurtaramaz. Eğer Türkmen ve Peşmerge güçleri birlikte saldırı düzenleyip, uluslararası koalisyon güçleri de havadan destek verirse söz konusu köy geri alınabilir." dedi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Erbil İl Başkanı Azat Körücü ise, dünyanın Tazehurmatu kasabasına karşı yapılan kimyasal silah saldırına sessiz kaldığını belirterek, şunları ifade etti:

"Uluslararası koalisyon güçleri eğer isterse, çok kısa süre içerisinde Beşir köyünü kurtarabilir ancak şuana kadar herhangi bir adım atılmadı. Kimyasal silah saldırısının etkisi her geçen gün Tazehurmatu kasabasında devam ediyor. Saldırı üzerinden 20 gün geçmesine rağmen, insanlar hastalanmaya devam ediyor çünkü kimyasal silahın etkisi halen mevcut."

Türkmen değil ancak başka bir tarafa bu saldırı düzenlenmiş olsaydı, kıyamet kopacaktı diyen Körücü, "Bize karşı yapılan saldırıya insanlar tepkisiz ve sessiz kaldı. Beşir köyü kurtarılması halinde Tazehurmatu ve Kerkük üzerindeki güvenlik tehdidi ortadan kalkacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar