Filistin'deki gösterilerde bugün 13 kişi yaralandı

İsrail güçlerinin, işgal altındaki Doğu Kudüs ile Gazze sınırında ABD'nin "Kudüs'ü İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepki gösteren Filistinlilere müdahalesinde 13 kişi yaralandı

Google Haberlere Abone ol
Filistin'deki gösterilerde bugün 13 kişi yaralandı

İsrail güçlerinin işgal altındaki Doğu Kudüs ile Gazze sınırında ABD’nin “Kudüs’ü İsrail’in başkenti” olarak tanıma kararını protesto eden Filistinlilere müdahale etmesi sonucu 13 Filistinlinin yaralandığı bildirildi. Gözaltına Alınan Kudüslü Aileler Komitesi Başkanı Emced Ebu Asab, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Selahaddin Caddesi'ndeki gösteri sırasında aralarında çocukların da bulunduğu 5 Filistinlinin, “Mustaribin” olarak bilinen sivil giyimli operasyon birimine bağlı İsrail güçleri tarafından gözaltına alındığını belirtti.

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada da İsrail polisinin atlı birlik ve ses bombalarıyla müdahale ettiği Selahaddin Caddesi'ndeki gösteride 8 Filistinlinin yaralandığı, yaralıların ayakta tedavi edildiği kaydedildi.

Gazze'deki olaylarda da 5 Filistinli yaralandı

Öte yandan İsrail askerlerinin, Gazze sınırında ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepki gösteren Filistinlilere müdahalesi sonucu 5 kişinin yaralandığı bildirildi. Gazze sınırında İsrail askerlerinin Filistinlilere karşı göz yaşartıcı gazın yanı sıra gerçek ve plastik mermiler kullandığı, Filistinli gençlerin de buna taş atarak karşılık verdiği belirtildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail askerlerinin Gazze'nin sınır bölgesindeki müdahalesinde 5 Filistinlinin gerçek merminin isabet etmesi sonucu yaralandığını ifade etti. İsrail’in, ABD’nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararının ardından Gazze, Kudüs ve işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilere müdahalesi ile geçen hafta Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında şimdiye kadar 8 Filistinli şehit oldu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın söz konusu kararının ardından başlayan olaylarda çok sayıda Filistinli gerçek ve plastik mermiyle yaralanırken, yüzlercesi de atılan gaz bombalarından etkilendi.

İşgal güçlerinin öldürdüğü engelli toprağa verildi

Öte yandan Gazze Şeridi'nde, İsrail askerlerinin gösterilere müdahalesi sırasında şehit olan 2 Filistinli için geniş katılımlı cenaze törenleri düzenlendi.

İsrail'in 2008'de Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında iki bacağını kaybetmesine rağmen katıldığı Kudüs'e destek gösterilerinde şehit olan Filistinli İbrahim Ebu Süreyya (29) ile Yasir Sukker (23), binlerce kişinin katıldığı cenaze törenlerinin ardından Gazze'de toprağa verildi.

Cenaze törenine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ve Filistinli grupların yöneticileri de katıldı.

Heniyye, Ebu Süreyya'nın cenaze töreninde yaptığı konuşmada, "Şehit düşen Ebu Süreyya'dan cihat ve direniş yükümlülüğü kalkmıştı, ancak o safların önüne geçerek çatışma hattına ulaştı." dedi.

Ebu Süreyya'nın herkes için bir delil olduğunu belirten Heniyye, "Filistin halkı ABD yönetiminin Kudüs hakkında aldığı kararı geçersiz kılmak ve bu kutsal kent için savaşıyor. Terör, işgalcinin (İsrail) kendisidir. Halkımız ise özgürlük istiyor." diye konuştu.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, dün yaptığı açıklamada, "İsrail askerlerinin Gazze'nin sınır bölgelerinde düzenlenen gösterilere müdahalesinde Yasir Sukker (23) ve İbrahim Ebu Süreyya'nın (29) şehit olduğunu, 5'i ağır 82 kişinin de yaralandığını" belirtmişti.

Kudra, Ebu Süreyya'nın İsrail'in 2008'deki hava saldırılarında iki bacağını kaybeden engelli bir vatandaş olduğunu kaydetmişti.

Yorumlar