Erdoğan ile Obama arasında ilginç PYD diyaloğu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama'dan PYD'nin Fırat'ın doğusuna çekilmesini, ABD'nin de onunla ilişkisini kesmesini istedi. Obama ise PYD'nin Fırat'ın doğusuna çekildiğini savundu, Erdoğan ise, "Şayet çekildilerse ÖSO Menbiç'e çatışmasız girecek demektir" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan ile Obama arasında ilginç PYD diyaloğu
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında G20 Zirvesi'nde ilginç diyaloglar yaşandığı ortaya çıktı. Hürriyet'te Deniz Zeyrek imzasıyla yer alan habere göre Erdoğan, “Münbiç’teki PYD’liler çekildi, sadece Suriye Demokratik Güçleri adlı yapının Arap unsurları kaldı” diyen Obama’ya “PYD çekildiğine göre Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri Münbiç’e çatışmasız girecek demektir” yanıtını verdi.

"PYD İLE İLİŞKİYİ KESİN"

Diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre Erdoğan ve Obama’nın başkanlık ettiği heyetlerararası görüşmelere Fetullah Gülen’in iadesi ve Suriye’deki durum damgasını vurdu. Erdoğan, Suriye’de sürmekte olan Fırat Kalkanı harekâtı hakkında bilgi verirken, PYD konusundaki beklentilerini şu sözlerle aktardı: 

“Türkiye, müttefiki ABD’den YPG/PYD’nin Fırat nehrinin doğusuna geçmesi konusunda kararlı bir tutum sergilemesini bekliyor. YPG/PYD PKK terör örgütü ile birdir, beraberdir. Yönetiminiz, YPG/PYD ile ilişkisini tamamen kesmelidir.”

Bunun üzerine Obama, YPG/PYD’nin Fırat’ın doğusuna geçtiğini anlattı. Obama’nın anlatımının ardından Menbiç kentindeki durum gündeme geldi. ABD heyeti, Menbiç’te YPG/PYD unsuru kalmadığını belirterek “Kalanlar Suriye Demokratik Güçleri’ni oluşturan Arap unsurlar” bilgisini paylaştılar.

YENİ HEDEF MENBİÇ

ABD’nin verdiği bu bilginin ardından Erdoğan, ÖSO’nun Sacur nehrinin kuzeyini tamamen ele geçirdiğini anlatıp, ÖSO unsurlarının Menbiç’in olduğu cep şeklindeki bölgeye de yerleşmek istediğini de anlattı. Erdoğan, Obama’ya “Artık PYD çekildiğine göre ÖSO birlikleri Münbiç’e çatışma olmadan girecek demektir” görüşünü iletti. Diplomatik kaynaklar, Obama’nın PYD konusunda Türkiye’nin isteklerini yerine getirme niyetini ortaya koyduğunu, ancak gerçeğin arazide anlaşılacağını söylediler.

Edinilen bilgiye göre Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay, ÖSO unsurlarının Menbiç’e çatışmasız bir şekilde girebilmesi için ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon ile görüşme trafiği başlattı.

Yorumlar