Dünya Müslüman Alimleri'nden Bangladeş'e kınama

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Karadavi, Ali'nin idam edilmesini kınadı

Google Haberlere Abone ol
Dünya Müslüman Alimleri'nden Bangladeş'e kınama
Dünya Müslüman Alimler Birliği, Bangladeş'te Cemaat-i İslami Partisi Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Mir Kasım Ali'nin idam edilmesini kınadı.

Birliğin Başkanı Yusuf el-Karadavi, yayımladığı yazılı açıklamada, Bangladeş yönetiminin, 1971 yılında Pakistan'dan ayrılmasına karşı çıkan İslami eğilimli ve vatansever liderleri hedef almayı sürdürdüğüne dikkati çekerek, Dakka'nın idam cezalarına derhal son vermesi çağrısında bulundu.
Karadavi, Bangladeş yönetiminden idamların bir an önce durdurulmasını ve söz konusu uydurma davadan yargılanan tutukluların serbest bırakılmasını istedi.

Söz konusu yargılamaları, "siyasi muhaliflerden kurtulmak için ayarlanan mekanizmaya" benzeten Karadavi, Ali'nin idam edilmesini kınayarak, "Nasıl olur da bir insan 45'i aşkın yıl önceki bir davadan yargılanır. Ali'nin yaşı o dönemde en fazla 19'dur. Mahkeme bu kadar yıl sonra iddialarını kanıtlayacak tanıkları nasıl buldu. Tüm deliller, bu yargılamaların şekilden ibaret, siyasi amaçlı olduğunu ortaya koyuyor." ifadesini kullandı.

Karadavi Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina'ya da "aklı selim davranma, ülkeyi sonu gelmeyen iç çatışmalar döngüsüne sokmama, iç bölünmeye karşı durma, muhaliflerini hapsetmek, öldürmek ve faaliyetlerini engellemek yerine kapsamlı milli uzlaşıyla ulusal diyalog başlatma çağrısında bulundu.

Bangladeş'te hükümetin kurduğu Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında yaşanan bazı olaylardan sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Mir Kasım Ali dün idam edilmişti.

Yüksek Mahkeme, Ali hakkındaki idam kararını 30 Ağustos'ta onamış, iç hukuk yolları tükenen Ali'nin af için devlet başkanına başvurmayı reddettiğini cuma günü açıklanmıştı.

Ali, 2 Kasım 2014'te bağımsızlık savaşı sırasındaki bazı olaylara karıştığı iddia edilerek idama mahkum edilmişti. Bir gencin kaçırılıp işkenceyle öldürülmesi dahil 8 farklı suçlama yöneltilen müvekkillerine karşı mahkemeye yalancı şahitler çıkarıldığını ifade eden Ali'nin avukatları, karara karşı çıkmıştı.

Yorumlar