Cenevre görüşmeleri 'umutsuzca' başladı

Suriye'deki iç savaşın sonlandırılması için daha önce defalarca yapılan görüşmelerin bir benzeri daha şu an Cenevre'de yapılıyor. Suriyeli muhalifler görüşmelerden hiçbir sonuç çıkacağına inanmıyor. Çünkü Şam yönetimi 5 yıl önceki pozisyonunu hala koruyor.

Google Haberlere Abone ol
Cenevre görüşmeleri 'umutsuzca' başladı

Birleşmiş Milletler (BM) Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre görüşmelerinin bugün başlayacağını yaptığı bir basın toplantısıyla duyurdu. Mistura basın toplantısına, Ankara’da düzenlenen saldırı nedeniyle hem kendisi, hem ekibi hem de BM Genel Sekreteri adına baş sağlığı dilekleriyle başladı.

 

Görüşmeler, üç turda yapılacak. Mistura’nın planına göre her tur on günle iki hafta sürecek. Turlar arasında da kısa aralar olacak. Mistura ikinci turu 24 Mart da başlatmayı planlıyor. Üçüncü turun sonunda da kendi deyimiyle bir anlaşma değilse de yol haritası ortaya çıkarmayı umuyor.

BM Özel Temsilcisi, gündemin siyasal geçiş süreci olduğunu ısrarla vurguladı ve görüşmelerin 2012’de ortaya konulan ilk Cenevre Bildirgesi çerçevesinde olacağını söyledi.

Bu bildirge, tüm yürütme yetkisini elinde toplayan, karşılıklı rıza ile kurulmuş bir geçiş hükümeti kurulmasını öngörüyor.

Mistura, süreci baltalamaya çalışacak unsurlar da olabileceğinin altını çizdi ancak, bu kişilerin kimler olabileceği yönündeki soruyu yanıtsız bıraktı.

Cenevre görüşmelerinin amacı, tüm yürütme yetkisini elinde tutan bir geçiş hükümeti kurulması olduğu halde, rejim hafta sonu yaptığı açıklamada Beşşar Esed’in başkanlığını tartışmayacağını ifade etmişti.

2014 yılında yapılan Cenevre görüşmelerinde de, rejim heyeti geçiş hükümeti kurulmasını tartışmayı reddetmiş, sorunu yalnızca terör başlığı altında konuşmakta ısrar etmişti.

Mistura, taraflarda müzakere yapma konusunda bir isteksizlik görürse, konuyu BM Güvenlik Konseyi’ne taşıyacağını da söyledi.

Yorumlar