BM Güvenlik Konseyi Filistin'i görüştü

BMGK'da bugün yapılan Filistin oturumunda İsrail'in yeni yerleşim yerlerinin yarattığı tehlikeye dikkat çekildi

Google Haberlere Abone ol
BM Güvenlik Konseyi Filistin'i görüştü
BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov, İsrail'in Batı Şeria'da Yahudi yerleşimciler için yakın zamanda kabul ettiği 98 yeni bina yapım kararının hayata geçirilmesi halinde, doğu ve batı arasındaki bağın kesileceğini ve gelecekteki Filistin devletinin bütünlüğünün bozulacağını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'nde, "Filistin dahil olmak üzere Orta Doğu'daki gelişmeler" konulu periyodik toplantıyı gerçekleştirdi.

Toplantıda konuşan BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien bölgedeki insani duruma ilişkin bilgi verdi. Yoksulluk ve işsizliğin etkilerini anlatan O'Brien, "İşgal altındaki Filistin topraklarında yaşayan ailelerin yüzde 25'ten fazlası gıda sorunu yaşıyor. 500 bin okul çağındaki çocuğun kaliteli eğitim alabilmek için insani yardıma ihtiyacı var. 1 milyon kişinin sağlık ve beslenme yardımına gereksinimi var. İşgal altındaki Filistin topraklarında yaşayan 4.8 milyon kişinin neredeyse yarısına karşılık gelen 2.3 milyon kişinin acil insani yardıma ihtiyacı var." dedi.

Gazze'de yaşanan insani sorunlara da değinen O'Brien, özellikle genç işsizliğinin yüzde 60'lara ulaşmasının bölgeyi kronik bir şekilde insani yardıma muhtaç hale getirdiğini ifade etti.
O'Brien, İsrail ablukasındaki Gazze'de günlük yaşamın zorluklarına da dikkati çekerek, "Gazze'de nüfusun yüzde 70'i her 3-4 günde bir sadece bir kaç saat şebeke suyuna erişebiliyor ve bu suyun çoğu içilebilecek durumda değil. Gazzeliler günlük 6 ila 8 saat elektrik alabiliyor. Bu durum zaten ilaç ve ekipman sıkıntısı yaşayan sağlık kuruluşlarının çalışmasını daha da olumsuz etkiliyor." diye konuştu.

İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait mülkleri yıkmaya devam ettiğini de kaydeden O'Brien, yıl başından bu yana 958 binanın yıkıldığını, bu rakamın geçen yılın tamamından yüzde 75 daha fazla olduğunu dile getirdi.

İSRAİL İŞGALLERİ

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov da konuşmasında, İsrail-Filistin sorununa iki devletli bir çözüm bulunamasının tarihi bir kayıp olacağı değerlendirmesinde bulundu.
Mladenov, "Süreçte ilerleme olmaması Filistinliler ve İsrailliler arasında büyüyen bir öfke ve derin hayal kırıklığına yol açıyor. Bu da her iki tarafta radikalleri güçlendirirken, ılımlı tarafları zayıflatıyor." dedi.

İsrail'in yasadışı yerleşim faaliyetlerinin genişlemeye devam ettiğine de dikkati çeken Mladenov, "Batı Şeria'da Yahudi yerleşimciler için 98 yeni bina yapılması planı hayata geçirilirse bu yapılar doğu ve batıyı ikiye bölecek ve gelecekteki Filistin devletinin bütünlüğünü tehlikeye atacak." diye konuştu.

İsrail'in Hamas'ı Gazze'ye yaptırımlar uygulayarak,ekonomi için hayati öneme sahip inşaat malzemelerinin girişini engelleyerek cezalandıramayacağını, bu durumun gerginliği daha artıracağını anlatan Mladenov, Hamas'ın da tüneller yaparak, roketler atarak sadece kendi halkını tehlikeye atacağı uyarısında da bulundu.

Yorumlar