Barzani'den ABD'ye üs karşılığında bağımsızlık iması

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani, ABD'nin bölgelerine bir üs kurmak istemesi halinde buna olumlu cevap vereceklerini söyledi. Barzani, aynı konuşmasında ABD'nin birleşik bir Irak'tan yana olduğunu ancak böyle bir Irak'ın pratikte artık olmadığını, bu nedenle bu yıl içinde kesinlikle bağımsızlık referandumu yapacaklarını söyledi

Google Haberlere Abone ol
Barzani'den ABD'ye üs karşılığında bağımsızlık iması

Sonhaberler | Haber Merkezi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, bölgenin bağımsızlığı için bu yıl referandum yapacaklarını ancak bunun derhal bağımsızlık ilan edileceği anlamı taşımadığını belirtti. ABD'nin "Times Record News" haber sitesine konuşan Barzani, "Evet, bu yıl referandum yapılacaktır. Bundan hiç kuşku yok. Çıkacak sonuç, bizim direkt bağımsızlık ilan edeceğimiz anlamı taşımıyor. Ancak uluslararası topluma halkımızın ne istediğini göstereceğiz." ifadelerini kullandı.

Barzani, "Eski günlere geri dönemeyiz. Musul savaşından sonra ve önceki Irak aynı değildir." diye konuştu. Irak merkezi hükümeti ve IKBY arasındaki görüşmelere de değinen Barzani, "Bizim konumumuz, Bağdat ile ciddi diyaloglara girip, sorunlara barışçıl çözümler bulmaktır. Ancak şimdiye kadar Iraklı yetkililerle yapılan görüşmelerde herhangi bir gelişme yaşanmadı." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin IKBY'deki askeri varlığını artırmasına nasıl bakarsınız sorusuna Barzani, "ABD, Kürdistan'da (IKBY'de) bir askeri üs kurma ihtiyacı duyuyorsa, başkanlığımız bunu olumlu karşılayacaktır." yanıtını verdi. Barzani, ABD'nin "üniter Irak" siyasetini de eleştirerek, "Eğer Amerika, birleşik bir Irak istiyorsa, pratikte böyle bir ülke artık yok. Eğer istikrar istiyorlarsa, Kürdistan'ın temel sorunlarıyla ilgilenmeleri gerekiyor." dedi.

Yorumlar