Barzani, PKK yanlısı lideri tutuklattı

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ndeki PKK yanlısı Goran hareketinin liderine mahkeme tarafından tutuklama kararı çıkarıldı

Google Haberlere Abone ol
Barzani, PKK yanlısı lideri tutuklattı
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki muhalif hareket olan Değişim Hareketi (Goran) Genel Sekreteri Newşirwan Mustafa hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Erbil mahkemesi tarafından verilen tutuklama kararı, muhalif harekete ağır darbe olarak değerlendiriliyor. Goran Hareketi, bölgesel yönetimdeki PKK yanlısı grup olarak biliniyor. 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi lideri Noşirvan Mustafa hakkında kendisine ait olduğu iddia edilen ses kaydından dolayı tutuklama kararı çıkarıldığı bildirildi.

Goran Hareketi Sözcüsü Şoreş Haci, Süleymaniye kentinde düzenlediği basın toplantısında, Erbil mahkemesi tarafından Mustafa hakkında tutuklama kararı çıkarıldığını belirtti.

Haci, "Mustafa hakkında verilen tutuklama emri Erbil mahkemesi ve emniyeti tarafından çıkarıldı. Goran Hareketi olarak bu kararın yasal olmadığını beyan edip, tutuklama emrinin gerekçe gösterildiği dosyayı da kabul etmediğimizi açık bir şekilde ifade ediyoruz." dedi.

Hareketlerinin kurulduğu ilk günden bu yana Kürt bölgesindeki adli kurumların bağımsız ve hiçbir tarafın etkisinde kalmadan yürümesini savunduklarını söyleyen Haci, şunları kaydetti:
"Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), ilk günden bu yana bölgedeki hakim ve savcıların bağımsız ve korkusuz bir şekilde çalışmalarını sürekli şekilde engellemiştir. Bugün yine KDP'nin Başkanı (Mesut Barzani) ve onların kontrolündeki emniyet güçleri adli kurumların bağımsız olmadığını halka ispatlamaya çalışmıştır. Noşirvan Mustafa'ya ait olduğu iddia edilen ses kaydı tamamen montajdır."

Mahkeme kararına itiraz edeceklerini aktaran Haci, temyiz mahkemesinin vereceği kararı bekleyeceklerini bildirdi.

Mahkeme kararında gerekçe gösterilen ses kaydında, Goran lideri Mustafa'nın bölgedeki ülke konsolosluklarına saldırılması ile güvenlik ve istikrarın bozulmasına yönelik talimatlar verdiği iddia ediliyor.

BARZANİ'NİN PARTİSİNDEN AÇIKLAMA

IKBY Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki KDP ise yaptığı yazılı açıklamayla, Mustafa'nın tutuklanma emrinin arkasında partilerinin olduğuna ilişkin iddiaları reddetti.X

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Asılsız suçlamalar, algı operasyonu ve Kürtlerin birliğinin bozulmasıyla değişim olmaz. Aynı şekilde tehditlerle de değişim meydana gelmez. Daha önce başaramadınız ve bu sizde bir psikolojik sorun haline geldi. 17 Şubat, 23 Haziran ve 19 Mayıs'taki girişimlerde de bir sonuç elde edemediniz. Emin olun bugün de herhangi bir sonuç alamayacaksınız. Bu yüzden en iyi değişim, kendinizi değiştirmeniz ve bu zihniyetle artık siyaset yapmamanızdır."

Yorumlar