Afganistan'da tarihi gelişme: Barış anlaşması imzalandı

Afganistan'ın önemli siyasi liderlerinden Hikmetyar, Afgan hükümeti ile barış anlaşması imzaladı. Hikmetyar'a iç siyasette etkinlik yolu açılırken kendisi için de dokunulmazlık verileceği ortaya çıktı

Google Haberlere Abone ol
Afganistan'da tarihi gelişme: Barış anlaşması imzalandı
Afganistan'da savaş suçu dolu geçmişine rağmen siyasi hayata geri dönme sinyalleri veren Gülbeddin Hikmetyar bu sabah Afganistan hükümeti ile barış anlaşması imzaladı.

Hizb-i İslami heyeti Kabil'de düzenlenen resmi bir törenle, militanlarla uzlaşma çabalarından sorumlu Yüksek Barış Konseyi (HPC), ve ulusal güvenlik danışmanı üyeleri ile tokalaşarak yeni bir siyasi açılımın ilanını yaptı.

Afgan hükümeti milletvekili HPC şefi Habiba Sorabi tören sonrası yaptığı açıklamada, "Bu anlaşma Yüksek Barış Konseyi, Afgan Hükümeti ve Hizb-i İslami liderleri arasındaki iki yıl süren görüşmelerin ardından imzalandı" dedi.

Hükümetten yapılan açıklamada herhangi bir tarih verilmemekle birlikte, "Hikmetyar ve Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani Ahmedzai arasında imzalanan anlaşma en kısa zamanda resmen yürülüğe girecek " denildi.

Hikmetyar, 80 'li yıllarda ABD'nin Sovyetler'e karşı desteklediği Afgan mücahitlerinin liderliğini yapmıştı. 

AFP haber ajansınca görülen ilk taslak anlaşmaya göre hükümet, Hikmetyar için yasal dokunulmazlık sunacak ve geçmişteki tüm siyasi ve askeri yargılamalardan muaf tutulacak.

Hikmetyar, ABD tarafından "terör listesine eklenmiş" ve BM tarafından kara listeye alınmıştı. Afgan hükümetinin bundan sonraki hamlesinin büyük olasılıkla Hikmetyar'ı yerel siyasetin içine yeniden entegre etmek için bu kısıtlamaların kaldırılması yönünde çalışmak olacağı düşünülüyor.

 

Yorumlar