ABD dilinin altındaki baklayı sonunda çıkardı

Türkiye'nin Cerablus harekatını desteklediğini açıklayan ABD, PYD'nin hedef alınmasından sonra açıkça rahatsız olduğunu beyan etti

Google Haberlere Abone ol
ABD dilinin altındaki baklayı sonunda çıkardı
Türkiye'nin Cerablus'a girerek IŞİD'i bölgeden uzaklaştırması ve PYD'nin Türkiye sınırına yaklaşmasını engellemesi ilk başlarda ABD yönetimi tarafından sessizce karşılanırken, PYD mevzilerinin vurulması ve örgütün ağır zaiyatlar alması Amerika'nın tavrını değiştirdi. ABD'den üst üste yapılan açıklamalarda ilk olarak, "çatışmalar kabul edilemez" denilirken, daha sonra yapılan açıklamalarda ise açıkça Türkiye'nin PYD'yi vurmaması gerektiği belirtildi. 

İLK AÇIKLAMA OBAMA'NIN TEMSİLCİSİNDEN

ABD'den konuyla ilgli ilk açıklama dün akşam Obama'nın özel temsilcisinden gelmişti. Obama'nın özel temsilcisi, Türkiye ve YPG arasında Suriye'nin kuzeyinde gerçekleşen çatışmalarla ilgili "DAES'in bulunmadığı bölgelerdeki çatışmaları kabul edilemez ve derin bir endişe kaynağı olarak görüyoruz" dedi. Washington, tüm taraflara saldırı pozisyonundan çıkmaları çağrısı yaptı.
McGurk'un açıklamaları şöyle:  "Cerablus'un güneyinden hava saldırıları ve Türk askeriyle Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile bağlantılı muhalif gruplar arasında çatışma yaşandığı haberleri alıyoruz. DAES'in bulunmadığı bölgelerdeki çatışmaları kabul edilemez ve derin bir endişe kaynağı olarak görüyoruz. ABD'nin bu çatışmalarla ilgili yok ve onlar ABD birlikleriyle koordineli değil. Ve biz onları desteklemiyoruz. Dolayısıyla, sahada olan tüm silahlı aktörlerden saldırı pozisyonundan çıkmaları için çağrı yapıyoruz."

İKİNCİ AÇIKLAMA BEYAZ SARAY'DAN

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, günlük basın toplantısında "Türkiye'nin SDG'ye karşı güneye doğru hareketlerini desteklemiyoruz" dedi. Rhodes, şöyle devam etti: "ABD, Türkiye'nin Cerablus'u IŞİD'den temizlemesi çabalarına destek sunmuştur ve vermiştir. Aynı zamanda Türkiye'nin sınırını güvenlik altına almasını da destekliyoruz. Desteklemediğimiz çabalar ise güneye doğru hareket edilmesi ve destek verdiğimiz muhalifler olan Suriye Demokratik Güçlerine karşı çarpışması. Türkiye'ye mesajımız açık oldu. Cerablus'un IŞİD militanlarından temizlenmesi amacını destekledik. Bu da bir süredir Türkiye ile konuştuğumuz bir konu. Suriye Demokratik Güçlerine karşı düzenlenecek daha fazla eylem IŞİD'e karşı birleşik bir cephe çabalarımızı güçleştirecektir."

Ben Rhodes, "Türk güçlerine karşı askeri faaliyet içinde olmamaları gerekiyor. Ayrıca, Fırat Nehri'nin doğusuna çekilme taahhütleri var." ifadesini kullandı ve koalisyon üyelerinin birbiriyle çatışmasını istemediklerini dile getirdi.

SON AÇIKLAMA PENTAGON'DAN 

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter da önümüzdeki hafta Türk mevkidaşı ile Avrupa'da görüşeceğini açıkladı. Carter Türkiye ve Kürt güçlerine çağrıda bulundu ve birbirleriyke çatışmak yerine IŞİD ile mücadeleye odaklanmalarını istedi. Savunma Bakanı ABD ve Türkiye'nin YPG öncülüğündeki SDF içindeki değişik unsurların nerede konuşlandığını tespit etmek için çalıştıklarını da belirtti.
abd

Yorumlar

melek demi Bilindik isler cozum yok insanlarin akil sagligiyla oynuyorlar teror yap ortaligi karistir devlet kur oh ne guzel demokrasi getir yasam hakkini al