BM'den "balistik füze" saldırısı ve Yemen'de insani yardım açıklaması

- BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcülerinden Colville: - "(Yemen'deki Husilerin Riyad'a düzenlediği balistik füze saldırısı) Uluslararası havalimanı ilk bakışta sivil bir tesistir ve bu nedenle herhangi bir saldırı uluslararası hukuka göre yasaktır" - "Yemen'e geçen hafta boyunca düzenlenen bir dizi saldırı sonucu, çoğu çocuk düzinelerce kişinin öldürülmesinden derin endişe duyuyoruz" - BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Laerke: - "Yemen'de hava ve deniz limanları kapatıldığı için BM'nin yardım uçuşları da dahil insani yardım operasyonlarımız bloke edildi" - "Tüm hava ve deniz limanlarının ülkeye gıda, yakıt ve ilaç girmesini sağlamak için açık kalması çağrısında bulunuyoruz" - "Yemen'de durum felaket. Dünyadaki en büyük krizlerden biriyle karşı karşıyayız. 7 milyon kişi kıtlığın eşiğinde"

Google Haberlere Abone ol
BM'den "balistik füze" saldırısı ve Yemen'de insani yardım açıklaması

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM), Yemen'deki Husilerin Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a düzenlediği balistik füze saldırısının uluslararası hukuka aykırı olduğunu, ülkeye son bir haftadır yapılan saldırılarda onlarca sivilin yaşamını yitirmesinden de derin endişe duyulduğunu bildirdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcülerinden Rupert Colville, Cenevre Ofisi'nde yapılan basın toplantısında, "Yemen'e geçen hafta boyunca düzenlenen bir dizi saldırı sonucu çoğu çocuk düzinelerce kişinin öldürülmesinden derin endişe duyuyoruz ve tüm tarafları silahlı çatışmayı düzenleyen uluslararası hukuka uymaya çağırıyoruz." dedi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin 1 Kasım'da Sa'da Valiliği sınırları içerisinde gerçekleştirdiği iki hava saldırısında, 6'sı çocuk 31 sivilin öldüğünü, 24 kişinin de yaralandığını dile getiren Colville, edindikleri bilgiye göre koalisyonun olayı araştırdığını söyledi.

Colville, 2 Kasım'da ise koalisyon güçlerinin saldırısı sonucu hepsi aynı aileden 3'ü çocuk 7 kişinin yaşamını yitirdiğini, aynı gün Taiz'de Husilere ait bir grubun saldırısında da 5 çocuğun hayatını kaybettiğinin ve ikisinin de yaralandığını kaydetti.

- "Füze saldırısı uluslararası hukuka göre yasak"

Yemen'den Riyad'a cumartesi akşamı füze fırlatıldığını anımsatan Colville, füzenin havadayken imha edildiğini ve şarapnel parçalarının Riyad Kral Halid Havalimanı'nın çevresine düştüğünü kaydetti.

Colville, basında çıkan haberlere göre füzenin havalimanını hedef aldığını ifade ederek, "Uluslararası havalimanı ilk bakışta sivil bir tesistir ve bu nedenle böylesine herhangi bir saldırı uluslararası hukuka göre yasaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Cumartesi gününden bu yana Husilerin kontrolündeki Sana kentine 9 hava saldırısı gerçekleştiği bilgisini paylaşan Colville, bu saldırıların sivil nüfusun yoğun yaşadığı bölgelere yapılmasından da derin endişe duyduklarını dile getirdi.

Colville, Mart 2015'ten bu yana kendi kayıtlarına göre Yemen'de 5 bin 295 sivilin öldüğünü, 8 bin 873 sivilin de yaralandığını aktararak, sivil kayıpların tahminlerin çok üzerinde olabileceğine işaret etti.

- "İnsani yardım operasyonları bloke edildi"

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke de ülkedeki art arda saldırılar sonucu Yemen'de hava ve deniz limanlarının kapatıldığını ve BM'nin yardım uçuşları da dahil insani yardım operasyonlarının bloke edildiğini söyledi.

Laerke, Yemen'e insani yardım uçuşlarının dünden bu yana durdurulduğunu, milyonlarca insanın Hudeyde Limanı'ndan gelecek yardımlarla yaşadığını vurguladı.

Yemen'e insani yardımların ulaşmasındaki engellerin kaldırılması gerektiğinin altını çizen Laerke, "Tüm hava ve deniz limanlarının ülkeye gıda, yakıt ve ilaç girmesini sağlamak için açık kalması çağrısında bulunuyoruz." dedi.

Yemen'deki insani durumla ilgili bir soru üzerine Laerke, "Yemen'de durum felaket. Dünyadaki en büyük krizlerden biriyle karşı karşıyayız. 7 milyon kişi kıtlığın eşiğinde. Milyonlarca insan bizim insani yardım operasyonlarımızla hayata tutunuyor. Dolayısıyla onları hayata tutan bu yardımlar her gün devam etmek zorunda." diye konuştu.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de meşru yönetime darbe yapan Husiler ve onlara destek olan devrik cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Yemen hükümetine destek veriyor.


Yorumlar