Bakan Kaya: "Bakanlık olarak, iki yeni Eylem Planının daha hazırlıklarını başlatmış bulunuyoruz"

Aile ve Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Şiddet asla kabul edilemez bir insanlık suçudur. Şiddetle mücadelede her zaman sıfır tolerans olarak yaklaştığımızı ifade etmek istiyorum. Bizim ne medeniyet değerlerimizde ne de inanç değerlerimizde kadına şiddetin hiçbir yeri yok. Kadına yönelik şiddette tüm toplum kesimleri el ele mücadele edersek başarılı olacağımıza inanıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Kaya: "Bakanlık olarak, iki yeni Eylem Planının daha hazırlıklarını başlatmış bulunuyoruz"

Aile ve Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Şiddet asla kabul edilemez bir insanlık suçudur. Şiddetle mücadelede her zaman sıfır tolerans olarak yaklaştığımızı ifade etmek istiyorum. Bizim ne medeniyet değerlerimizde ne de inanç değerlerimizde kadına şiddetin hiçbir yeri yok. Kadına yönelik şiddette tüm toplum kesimleri el ele mücadele edersek başarılı olacağımıza inanıyoruz" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KASAUM) arasında düzenlenen istişare toplantısı, Aile ve Sosyal Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

The Green Park Hotel’de gerçekleştirilen toplantıya çok sayıda KASAUM temsilcisi kadın yer aldı. Toplantıda KASAUM temsilcilerinin, kadını ekonomik ve sosyal statüsünün güçlendirilmesi, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve kadının insan haklarının korunması kapsamında gerçekleştirdiği çalışmalar, merkezlerin sorun alanları ve merkezlerin önümüzdeki dönemler için planladığı çalışmaların istişare edilmesi hedeflendi.

Toplantıda konuşan Bakan Kaya, Türkiye olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son 15 yılda, kadının güçlendirilmesi ve hemen her alanda daha etkin olması adına anayasal ve yasal düzenlemeler gerçekleştirildiğini, başta hükümet programları olmak üzere ilgili tüm temel politika belgelerinde kadının statüsünü güçlendirici strateji ve eylem planları oluşturulduğunu kaydetti. Bakan Kaya, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak, bu konudaki çalışmaları devam ettirmekle yetinmiyor, aynı zamanda bu alanda yeni projeler geliştirmeye ve uygulamaya büyük önem veriyoruz. Dolayısıyla, bu istişare toplantısını ve sonuçlarını çok önemli buluyorum. Çünkü sizler, Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezleri çatısı altında görev yapan bilim insanları olarak değerli çalışmalar yapıyorsunuz. Merkezlerinizin bağlı olduğu üniversitelerin bulunduğu illerde önemli araştırmalar yapıyor, aynı zamanda projeler hazırlıyor ve yürütüyorsunuz" şeklinde konuştu.

"İki yeni Eylem Planının daha hazırlıklarını başlatmış bulunuyoruz"

"Bugün bu toplantıdan beklediğim, ileriye dönük çalışma planlarımızı istişare etmek, bunları koordinasyon içinde yürütmek ve sonuçta başarılı çalışmalara nasıl imza atabiliriz üzerine odaklanmaktır" diyen Kaya, bakanlık olarak, kadının güçlendirilmesi, kadın-erkek fırsat eşitliğinin sağlanması ve kadının hayatın her alanında hak ettiği yeri alması adına önemli çalışmalar yapıldığını belirtti. Kaya, "Anayasa’da kadına pozitif ayrımcılık tanınmış, ayrıca Medeni Kanun, İş Kanunu ve Türk Ceza Kanunu gibi temel kanunlarda kadın-erkek fırsat eşitliğini gözeten ve kadına yönelik şiddete sıfır tolerans tanıyan bir yapı ortaya konmuştur. Ayrıca, İstanbul Sözleşmesi olarak da bilinen Avrupa Sözleşmesine uyumlu hazırlanan 6284 Sayılı ’Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’ 2012 yılında hayata geçirilmiştir. Bu Kanun uyarınca, şiddetle mücadelede gereken ikincil mevzuat düzenlemeleri de hazırlanmış ve yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Nitekim Bakanlık olarak 2016 sonunda yürürlüğe koyduğumuz, 2016-2020 yıllarını kapsayan ’Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 3.Ulusal Eylem Planı’nı ilgili kurum ve kuruluşlarla güçlü bir işbirliği içerisinde uyguluyoruz. Bakanlık olarak, iki yeni Eylem Planının daha hazırlıklarını başlatmış bulunuyoruz. Bunlardan biri, kadınların hak, fırsat ve imkanlara tam erişimlerinin sağlanması; ekonomik, sosyal, siyasal yaşama katılımlarının güçlendirilmesi kapsamında 2018-2023 yılları itibariyle uygulanacak olan ’Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı’dır. Yine aynı dönemi kapsayacak ’Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele Strateji Belgesi ve Eylem Planı’ hazırlıkları da devam etmektedir. Böylece, üç temel eksende Eylem Planlarımızın hayata geçirilmesiyle birlikte, kadının güçlenmesi, kadına yönelik şiddetle mücadele ile erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadelede önemli gelişmeler kaydedeceğimize inanıyorum" diye konuştu.

"Proje ile toplam bin 280 kamu personeline eğitim verildi"

Hayat boyu eğitimin, gelişmiş toplumların en temel özelliği olduğunu ifade eden ve bu nedenle eğitim konusuna büyük önem verdiklerini aktaran Kaya, "Kadının güçlendirilmesi ve kadın-erkek fırsat eşitliğinin sağlanması konusunda toplumun tüm kesimlerinde farkındalığın ve hassasiyetin arttırılması amacıyla yaygın biçimde eğitim faaliyetleri yapıyoruz. Bu kapsamdaki faaliyetlerimizi, İçişleri, Sağlık, Adalet ve Milli Savunma Bakanlıkları ile Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğinde yürütüyoruz. Bu çerçevede, 71 bin polis, 65 bin sağlık personeli, 48 bin din görevlisine kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda eğitimler gerçekleştirilmiştir. Benzer eğitim programıyla, 34 bin Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ve yaklaşık 464 bin er ve erbaşa ulaşılmıştır. Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında yürüttüğümüz ’Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi’ ile emniyet ve yargı mensupları ile sağlık çalışanlarına da eğitimler verilmiştir. Bu proje ile toplam bin 280 kamu personeline eğitici eğitimi, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşunda çalışan personele farkındalık eğitimleri verilmiştir. Eğitim programları sonucunda 35 bin sağlık çalışanına ve 140 bin emniyet personeline ulaşmayı hedefliyoruz. Şiddet asla kabul edilemez bir insanlık suçudur. Şiddetle mücadelede her zaman ’sıfır tolerans’ olarak yaklaştığımızı ifade etmek istiyorum. Bizim ne medeniyet değerlerimizde ne de inanç değerlerimizde kadına şiddetin hiçbir yeri yok. Kadına yönelik şiddette tüm toplum kesimleri el ele mücadele edersek başarılı olacağımıza inanıyoruz. Kadına şiddet, aynı zamanda sadece belirli bir kesimin duyarlı olduğu ve mücadele alanı gördüğü bir konu değildir. Kadına şiddet toplumsal bir meseledir ve çözümünde hepimize görev düşmektedir. Bakanlık olarak kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamındaki çalışmalarımızı, 2016-2020 yıllarını kapsayan 3. Ulusal Eylem Planı çerçevesinde yürütüyoruz" ifadelerini kaydetti.

İlgili tüm kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla her yılın Aralık ayında “İzleme Komitesini” toplandığını söyleyen Kaya, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"2017 yılı Komite Toplantısı için hazırlıkları başlattık; önümüzdeki ay bu toplantı da gerçekleştirilecektir. Merkezi çalışmaların yanında, yerelde de önemli çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Geçen yıl 81 ilimizde, ’Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Komisyonları’ oluşturulmuştur. Komisyonlar 6 ayda bir toplanarak uygulamaya ilişkin tecrübeleri değerlendirmekte ve çözüm önerilerini geliştirmektedir. Bu vesileyle, bulunduğunuz illerinizdeki komisyonların çalışmalarına ilgi göstermenizi ve destek vermenizi beklediğimi ifade etmek istiyorum."

Yorumlar