Üniversiteli çoban iş başında

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı karlı köyünde ikamet eden Cengiz Çakır isimli üniversite öğrencisi eğitimini yarıda bırakıp köyde çobanlığa başladı. Çakır, Tunceli Üniversitesi dil eğitimi bölümünü okurken çok zorlandığını,...

Google Haberlere Abone ol
Üniversiteli çoban iş başında

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı karlı köyünde ikamet eden Cengiz Çakır isimli üniversite öğrencisi eğitimini yarıda bırakıp köyde çobanlığa başladı. Çakır, Tunceli Üniversitesi dil eğitimi bölümünü okurken çok zorlandığını, bu sebepten dolayı bıraktığını ve yeniden üniversiteye hazırlandığını, hazırlık aşamasında gerekli maddiyatı ise çobanlık yaparak karşıladığını söyledi.

Yüksekova merkeze bağlı Karlı köyünde yaklaşık 200 hayvanı güden üniversiteli çoban sürünün yüksek yerde bulunan Cilo yaylasına daha rahat adapte olması ve herhangi bir sıkıntı yaşamaması için sürüyü yüksek yerlerde yavruları ile birlikte otlattığını, 10 gün sonra ise yaylaya çıkacağını söyledi. Sürüyü sabah saat 05:00 civarlarında yüksek yerlere çıkarıp otlattıktan sonra saat 08:00 civarlarında yavruları anneleri ile buluşturuluyor, bir müddet sonra yavrular annelerinden ayırıp tekrar yüksek yerlere otlatmaya götürülüyor. Gün içerisinde süt sağımı için 16:00 civarı gibi aynı işlem sürüyor ta ki yaylaya çıkana kadar. Çobanlar yavruları annelerinden ayırdıktan sonra ise dinlenme çayı yapıyorlar bir müddet dinlendikten sonra sürünün başına geçip otlatmaya devam ediyorlar, bazı çobanlar ise türkü söylüyor.

Hujin Çakır ise kardeşinin Tunceli Üniversitesi dil bölümünü kazandığını ama bırakıp köye geldiğini şimdi tekrar üniversiteye hazırlandığını maddi ihtiyaçları için de çobanlık yaptığını söyledi.

Çobanlardan ilkokul 8. sınıf öğrencisi Civan Çakır da hafta sonları ise gelip çobanlık yaptığını, ağabeyine yardım ettiğini, 200 koyunu birden otlattıklarını ve zor olmadığını alıştıklarını söyledi. CİHAN

Yorumlar