Türkiye’deki Buzağı Ölümleri Çok Yüksek

Bursa Veteriner Hekimler Odası ile Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi tarafından düzenlenen sempozyumda, Türk hayvancılık sektörünün en önemli sorunlarından biri olan ‘buzağı ölümleri’ masaya yatırıldı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye’deki Buzağı Ölümleri Çok Yüksek

Bursa Veteriner Hekimler Odası ile Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi tarafından düzenlenen sempozyumda, Türk hayvancılık sektörünün en önemli sorunlarından biri olan ‘buzağı ölümleri’ masaya yatırıldı. Akademisyenler ve sektörde faaliyet gösteren firma temsilcilerinin konuşmacı olarak katıldığı iki günlük seminerde, buzağı hastalıkları, nedenleri ve tedavileri ele alınırken, sempozyumda karşılıklı iletişim ortamı (interaktif) sağlanarak, veteriner hekimlerin sahalarda karşılaştıkları sorulara çözüm arandı.

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, böyle bir organizasyonu düzenlemedeki amaçlarının, mesleki eğitime katkı sağlamak ve son derece yüksek olan buzağı ölümlerinin önlenmesi için çiftliklere destek vermek olduğunu söyledi. Türkiye’nin yerli ırkların ıslahı konusunda ve buzağı ölümlerinin önlenmesinde kötü bir tablo ile karşı karşıya olduğunu belirten Sağlam, “Türkiye’de buzağı kayıpları oldukça yüksek. Elde edilen ya da ıslah edilen buzağıların yüzde 33’ü ölüyor. Meslektaşlarımızın sahalarda karşılaştıkları sorunlara çözüm arayarak, buzağı ölümlerinin azaltılmasına az da olsa katkı yapmak istiyoruz.” dedi.

Sağlam, Türk hayvancılık sektöründe zaten infertilite (kısırlık) probleminin yaşadığını belirterek, en azından buzağıların yaşatılması konusunda sağlanacak ilerleme ile bir katma değer yaratılabileceğinin altını çizdi ve veteriner hekimlere bu konuda sorumluluklar düştüğüne vurgu yaptı.

Sheraton Otel’de iki gün süren sempozyumun ilk gününde, Prof Dr. Cengiz Yalçın, ‘Buzağı hastalıkları: Koruyalım mı, yönetelim mi’, Prof Dr. Engin Kennerman ‘Buzağılarda ishalle birlikte seyreden hastalıklar’, Prof. Dr. İsmet Türkmen ise ‘Buzağıların beslenmesi’ konularında bilgiler aktardılar. Sempozyumun ikinci gününde ise Doç. Dr. Hüseyin Eseceli ‘Neonatal dönem buzağı beslenmesi’, Prof Dr. Sezgin Şentürk ‘Neonatal dönemde sağlık kontrol noktaları, önemli hastalıklar ve koruma stratejileri’, Doç. Dr. Nurettin Çelimli ‘Buzağılarda cerrahi hastalıklar ve tanıya gidiş yolları’, Doç. Dr. Özgür Yiğit de ‘Buzağılarda Nekropside: Başlıca bulguların değerlendirilmesi’ konularında sunum gerçekleştirdiler. Sempozyumda sektörün lider firma temsilcileri de uydu oturumu bölümünde saha deneyimlerini paylaştı. 

Yorumlar