Türkçe, Makedonya'da oy birliği ile resmi dil oldu

Makedonya’nın Başkenti Üsküp’ün merkez Çayır Belediye Meclisi, oybirliğiyle aldığı kararla Türkçe’nin belediye çapında resmi dil olmasına karar verdi.

Google Haberlere Abone ol
Türkçe, Makedonya'da oy birliği ile resmi dil oldu

Makedonya’nın Başkenti Üsküp’ün merkez Çayır Belediye Meclisi, oybirliğiyle aldığı kararla Türkçe’nin belediye çapında resmi dil olmasına karar verdi.
Çayır Belediye Meclis üyelerinin oy birliğiyle aldığı kararla 100 yıl aradan sonra Türkçe belediye çapında resmi dil statüsü kazandı.

Çayır Belediye meclisine Türk Demokratik Partisi’nden (TDP) seçilen iki meclis üyesinin Türkçe’nin resmi dil olması teklifi gündeme gelen konu ilk olarak eylül ayında gündeme alındı. Toplantıda Türkçe’nin belediyede resmileşmesi ile ilgili tüzük değişikliğine gidilmesi kararı alındı. Bu kararın ardından ekim ayında yapılan meclis toplantısında Türkçe’nin resmi dil olması oylamaya sunuldu. Çayır Belediye Başkanı İzzet Meciti’nin de büyük destek verdiği teklif 24 meclis üyesinin desteğiyle oy birliğiyle resmileşmiş oldu. Makedonya Cumhuriyeti’nin ilgili kanununa göre, bir azınlığın dilini resmi makamlarda kullanması için bulundukları belediyelerde yüzde 20 ve üstü nüfus oranına sahip olmaları gerekiyor. Ancak ilgili belediye meclisince oybirliğine alınacak bir karar yüzde 20’lik nüfus şartına bakmaksızın azınlıkların dili resmi dil olarak kabul edilebiliyor. Makedonya’nın başkenti Üsküp’ün önemli ve merkez belediyesi olan Çayır Belediyesi’nin oybirliğiyle aldığı kararla yasal engel de aşılmış oldu.

Türkçe’nin resmi dil olmasını belediye meclisi gündemine getiren TDP’li üye ve Belediye Başkanvekili Süleyman Baki, "Makedonya’nın başkenti Üsküp’te, Çayır Belediyesi’nde bir asır aradan sonra Türkçe resmi bir dil haline geliyor. Biz Çayır Belediyesi Meclisi olarak 26 Eylül tarihinde gerçekleştirdiğimiz toplantıda tüzük değişikliği ve Türkçe’nin resmileşmesi ile ilgili teklifi sunduk ve bu teklif oy birliği ile kabul edildi. Meclisin 9. toplantısında Türkçe’nin, Makedonca ve Arnavutça’dan sonra resmi dil haline gelmesi teklifi kabul edildi. Bugünden itibaren, belediyemizde ve belediyemize bağlı kuruluşlarda ve okullarda Türkçe resmi dil haline geldiği gibi yazışmalar da Türkçe olacak. Bu önemli adımın hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi bölgeye yaptığı tarihi ve kültürel miras çalışmaları nedeniyle geçtiğimiz yıl ‘Fahri hemşerilik Beratı’ ile ödüllendiren Çayır Belediyesi'nin; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından açılan Hatuncuk Camii, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla açılan Rifai Tekkesi ve restorasyonu tamamlanan Gazi Baba Türbesi başta olmak üzere Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yatırımlarla çehresi değişmişti. Çayır Belediyesi, hemşehrilik beratını da Büyükşehir Belediyesi genel sekreter yardımcıları Necmettin Şenocak ve Bayram Vardar’la birlikte törene katılan ve kendisi de Üsküplü olan Başkan Altepe’nin annesi Necla Altepe’ye sunmuştu. Çayır Belediyesi şimdi de Türkiye ve Makedonya arasındaki ilişkiler açısından da önemli bir karar daha aldı.
CİHAN

Yorumlar