Türbeyi tahrip edenlere vatandaş tepki gösterdi

Yenişehir mahallesinde bulunan Şeyh Erzurumi Türbesi kimliği belirsiz kişilerce tahrip edildi.

Google Haberlere Abone ol
Türbeyi tahrip edenlere vatandaş tepki gösterdi

Yenişehir mahallesinde bulunan Şeyh Erzurumi Türbesi kimliği belirsiz kişilerce tahrip edildi. İlgisizlik nedeniyle bakımsız halde bulunan türbenin kapıları ve camları kırılırken, Şeyh Erzurumi’nin kabrinin yer aldığı bölümün de kazılması tepkilere yol açtı.

Yenişehir mahallesi sakinleri yapılanlara tepki gösterdi. Fatiha okuyacaklarına böyle bir vahşetin sergileyenlerin bir an önce yakalanmasını isteyen mahalleli, yetkilerden türbenin eski haline getirilmesini beklediklerini ifade etti. Vatandaşlar, türbenin birkaç kez daha tahrip edildiği kaydetti.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1995-1998-1999-2002 yıllarında olmak üzere 4 kez restore edilen türbe, daha sonra ise bakımsızlığı nedeniyle kaderine terk edildi. Türbenin kapılarını ve camlarını kıran kimliği belirsiz kişi veya kişiler, mezarın üstündeki sandukayı kaldırarak kürekle kazmaya çalıştı. Yapılanları vahşet olarak gören vatandaşlar, mezarda ne arandığını merak ettiklerini söyledi.

Türbe yakınlarında botanik işi yapan Tahsin Öztürk, özellikle akşamları türbe çevresinin tekin olmadığını savunarak, türbe yanında güvenlik için çevreye mobese takılmasını istedi. Olayı vahşet olarak niteleyen Öztürk, “Mezarı tahrip etmişler, kapıları camları kırmışlar, bu normal bir insanın yapacağı bir şey değil, içki içen çok, can güvenliğimiz yok. Polis devriye geziyor ama demek ki yeterli olmuyor. Adamlar çıldırmış.” dedi.

Türbenin oldukça sağlam olduğunu kaydeden Tahsin Öztürk, “Çelikten de olsa kıracaklar. Sapıtmış bu adamlar, yapacak bir şey yok. Sadece emniyet yakalayabilirse yakalayacak. İçeriyi kırmış, yıkmışlar, bu soygun değil, katliam, mantıklı adam işi değil. Biz bu dört yola mobese istiyoruz, burada okulun da olması nedeniyle mobese caydırıcı olur.” ifadesini kullandı.

Botanikçilik yapan Hayrettin Kocaemik ise, olayı gördüğünde tüylerinin ürperdiğini belirterek şunları söyledi: “İnsan işi değil, mezarı sökmeye çalışmışlar, kürekleri bırakmışlar. Burada atalarımız yatıyor, devlet o kadar masraf etmiş, etraf pislik içinde. Biz geçmişe bu kadar mı sahip çıkıyoruz. Her şeyi devletten beklememek lazım, pislik içinde biri de gelip kapıyı kırmış, mezarı kazmış, ne aramışsa... Polis bir göz atsın, Vatandaş buradan geçmeye çekiniyor. Ne kadar tinerci, alkolik varsa hepsi buralarda geziyor.”

Resmi kayıtlara göre 18. Yüzyılda yapıldığı öğrenilen türbe sahibi Şeyh Erzurumi, şehrin manevi şahsiyetlerinden biri olarak yâd ediliyor. Çeşitli kayıtlarda din uğruna çarpışan cengaver bir şahsiyet olarak da anılıyor. CİHAN

Yorumlar