Ticaret Borsası’ndan, zeytincilere uzun vadeli kredi desteği

Marmara Bölgesi’nde son günlerde meydana gelen aşırı yağmur ve dolu nedeniyle zeytinde meydana gelen hasar, Bursa Ticaret Borsası yönetimini harekete geçirdi. Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, “Zeytinde meydana gelen kayıplar...

Google Haberlere Abone ol
Ticaret Borsası’ndan, zeytincilere uzun vadeli kredi desteği

Marmara Bölgesi’nde son günlerde meydana gelen aşırı yağmur ve dolu nedeniyle zeytinde meydana gelen hasar, Bursa Ticaret Borsası yönetimini harekete geçirdi.

Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, “Zeytinde meydana gelen kayıplar nedeniyle Borsa üyelerinin ucuz kredi kullanımı konusunu değerlendiriyoruz.” dedi. Matlı, şunları dile getirdi: “Son günlerde mevsim normallerinin üzerinde meydana gelen aşırı yağmur ve dolu yağışının çiçeklenme döneminde bulunan zeytinde Orhangazi, İznik ve Mudanya’da yüzde 70-80 düzeyinde kayıplara neden olduğunu tespit ettik. Bu kayıp yer yer yüzde 90’lara kadar çıkıyor.”

Zeytinin Bursa için önemli bir tarımsal ürün olduğunu ve bu olumsuzluğun zeytin ihracatını da etkileyeceğini belirten Matlı, şöyle devam etti: “İlk göstergeler, bölgede ortalama 60 bin ton olan zeytin üretiminde 40 bin tonluk bir kaybın olabileceğini ortaya koyuyor. Bu yılki zeytin rekoltesinde çok ciddi kayıplar söz konusu olabilecek. Bu nedenle Bursa Ticaret Borsası olarak, borsamız kotasyonunda bulunan zeytin ile ilgili üyelerimizin mağduriyetlerini önlemek amacıyla Bakanlığımızdan da izin almak suretiyle, üyelerimize düşük faizli, uzun vadeli kredi desteği verilmesini araştırıyoruz. Bu konuyu Borsa Meclisimizin ilk toplantısında gündeme getireceğiz.”

Aşırı yağış ve dolu nedeniyle aynı dönemde çilek, şeftali, kiraz, armut, elma gibi ürünlerde de değişik oranlarda hasarların gözlendiğini ifade eden Matlı, çiftçiye yönelik borç erteleme uygulamasının da gündeme gelmesinin faydalı olacağını dile getirdi.

CİHAN

Yorumlar