Tarihi Kongre binası valilik resmi kabul odası olacak

Kurtuluş Savaşı'nın meşalesinin yakıldığı tarihi Erzurum Kongresi'ne ev sahipliği yapan Kongre Binası Müzesi'nin üst katı Erzurum Valiliği resmi kabul odası olarak hizmet verecek. Cumhuriyete giden yolda önemli kararların alındığı tarihi...

Google Haberlere Abone ol
Tarihi Kongre binası valilik resmi kabul odası olacak

Kurtuluş Savaşı'nın meşalesinin yakıldığı tarihi Erzurum Kongresi'ne ev sahipliği yapan Kongre Binası Müzesi'nin üst katı Erzurum Valiliği resmi kabul odası olarak hizmet verecek.

Cumhuriyete giden yolda önemli kararların alındığı tarihi Kongre binası, Milli Saraylar tarafından geçen yıl restorasyona alınmıştı. Restorasyon çalışmaları tamamlanan ve çevre düzenlemesi tamamlanmak üzere olan Kongre binası 95 yıl dönümünü olan 23 Temmuz'da yeniden müze olarak hizmete açılacak. Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak'ın girişimleri sonucu bina yeniden dizayn edildi. Müze'nin üst katındaki kongre salonunun yanı valilik resmi kabul odası olarak tahsis edildi. Milli Saraylar'ın 23 Temmuz'da müze olarak, Milli Saraylar'a kongre binasını devretmesinin ardından, valilik, üst kattaki bir odayı diplomatik misyon temsilcilerinin karşılandığı temsil odası olarak hizmete sokacak. Kongre binasının giriş kısmı ise resim- heykel müzesi olarak hizmet sunacak. Bu amaçla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki kapalı bulunan resim heykel müzelerindeki sanat eserleri Erzurum'a getirilecek.

Bu arada önceki yıl Kent Meydanı nedeniyle yıkılan Erzurum Resim Heykel Sanat Galerisi'nin envanterindeki yağlı boya resimlerin de Ankara'dan getirtilerek burada sergilenecek. Müzenin daha kapsamlı interaktif hale getirilebilmesi için öğrencilere ve ziyaretçilere yönelik Ermeni mezalimi, Kurtuluş Savaşı ve Erzurum Kongresi'nin anlatıldığı filmler ücretsiz olarak izlettirilecek.

RESMİ TEMSİL ODASI

Erzurum Vali Yardımcısı Ömer Hilmi Yamlı, Kongre binasının müze kimliğinin yanı sıra valilik resmi kabul makamı olarak da yeni dönemde hizmet sunacağını ifade etti. Müzenin konseptine uygun olarak, kongrenin toplandığı salonunda yanında halka açık valilik kabul odasının yer alacağına işaret eden Vali Yardımcısı Yamlı, "Üst düzey davetliler, özellikle diplomatik misyon temsilcileri Valilikteki resmi makam yerine Erzurum ve ülke tarihinde önemli yeri bulunanan Kongre binasındaki makam odasında kabul edilecek. Yabancı ülkelerde resmi heyetler, milli değeri olan mekanlarda ağırlanıyor. Resmi kabul odası vatandaşa da açık bulunacak." diye konuştu.

KONGRE BİNASINA CEP SİNEMASI

Yamlı, kongre binasının giriş katının Milli Mücadale ve Kongre Müzesi olarak hizmet sunacağını ve bunun için de gerekli tarihsel envanterlerin, dokümanların yanı sıra Türk resim sanatının önemli eserlerinin de sergileneceğini sözlerine ekledi: "Milli Mücadele ve Kongre Müzesi'ni etkin hale getireceğiz. Cep sineması oluşturacağız. Ziyaretçilerin gezip, görüp, öğrenip tekrar ziyaret için geleceği cazip bir hale getireceğiz kongre binasını." CİHAN

Yorumlar