Sivri burunlu ayakkabılar, parmak şeklini bozuyor

Liv Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Selim Muğrabi, estetik kaygılarla birçok kadının ayağı rahatsız ettiği halde topuklu, ince burunlu ayakkabılardan vazgeçmediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Sivri burunlu ayakkabılar, parmak şeklini bozuyor

Liv Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Selim Muğrabi, estetik kaygılarla birçok kadının ayağı rahatsız ettiği halde topuklu, ince burunlu ayakkabılardan vazgeçmediğini söyledi. Muğrabi, “Kadınların tercih ettiği sivri burunlu ve yüksek topuklu ayakkabılar parmağı sıkıştırıyor ve zamanla başparmak çıkıntısına neden oluyor. Bu tür ayakkabılar parmak çıkıntısını tetikliyor, küçük parmakların şeklinin bozulmasına neden oluyor.” dedi.

Op. Dr. Selim Muğrabi yanlış ayakkabı seçimlerinin neden olacağı sorunlar hakkında bilgi verdi. Babetlerin düz ve içinde hiçbir destek olmadığını belirten Muğrabi, “Ayakta durdukça bir dönem sonra kas gücü azaldığı için babet tabanı kavisini kaybedip aşağı doğru çökmeye başlıyor. Ayakkabı iyiyse içinde bir destek varsa bu adale destek sayesinde kavis çökmeyeceği için hiçbir problem olmaz. Çünkü kavis çöktüğü anda ağrı başlar. Özellikle bel ve diz ağrısı başlar, o yüzden babet içinde hiçbir destek olmadığı için gün içinde çabuk yorulma bel ve diz ağrısı yapar. Babet diz ve bel ağrısı yapıyor.” ifadelerini kullandı.

Parmak arası düz ayakkabıda yürüme aksı bozukluğu yaptığını hatırlatan Muğrabi, şunları kaydetti: “Parmak arası terlik giyildiğinde kişi düztabansa ayağının ciddi şekilde topuğu dışarı doğru döndüğü için diz ağrısı çok daha çabuk gelişiyor. Çünkü yürüme aksı bozuluyor.”

Yüksek topukların bel ve diz ağrısı yaptığını söyleyen Muğrabi, “Topuk yükseldikçe yük tekrar dize ve bele dönüyor, diz ve bel ağrısı gelişiyor. Yük ön tarafa doğru gittiği için başparmak çıkıntısı ve parmaklarda şekil bozukluğu oluyor. “ diye konuştu.

Dolgu topuğun önüyle arkası beraber gidiyorsa problem olmadığını aktaran Muğrabi, şöyle devam etti: “Ayakkabının arkası yüksek öne de doğru yüksek gidiyorsa sıkıntı yaşanmaz. Ama her şeyin fazlasında sıkıntı var. 15 ponttan sonra ayak çok yükseliyor, yerden yükseldiğinde yine yaylanma bozulduğu için diz ve bel ağrısı oluyor. Çünkü ne kadar yükselirse malzeme o kadar sertleşiyor. Malzeme sertleşince sıkıntı artıyor. Ayakkabıda esneme olması gerekiyor. Tahta ya da sabo ayakkabı esnemediği için ağrı problemi yapar.”

Muğrabi, ideal ayakkabının, önü yuvarlak ve geniş, mümkünse bağcıklı, topuğu da 5 ila 10 pont yüksekliğinde olması gerektiğini belirtti.
CİHAN

Yorumlar