Mahkeme, Ergenekon davasının gerekçeli kararı için ek süre istedi

TMK 10. madde ile görevli ve Özel Yetkili mahkemeleri kaldıran yeni yasanın yürürlüğe girmesinin ardından İstanbul 13.

Google Haberlere Abone ol
Mahkeme, Ergenekon davasının gerekçeli kararı için ek süre istedi

TMK 10. madde ile görevli ve Özel Yetkili mahkemeleri kaldıran yeni yasanın yürürlüğe girmesinin ardından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davasının gerekçeli kararının yazılması için kendilerine tanınan 15 günlük sürenin yetersiz olduğunu gerekçe göstererek HSYK'dan bir ay ek süre istedi.

TMK 10. maddesi ile görevli ve Özel Yetkili mahkemeleri kaldıran 6526 Sayılı Yasa'nın kabul edilmesi, karar verilmiş davalarda gerekçeli kararın yazılması için de mahkemeleri 15 günlük süre ile kısıtlamıştı. Durum böyle olunca 6 ayı aşkın süredir yazılmakta olan Ergenekon davasının gerekçeli kararının yazılması da aynı kapsama alınmış oldu. Yasal sürenin 15'inci gününün yarın sona ermesi beklenirken kararı Silivri Cezaevi karşısındaki büyük duruşma salonunda yazan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi bugün Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na başvurdu. Mahkeme, yeni yasada belirtilen 15 günlük makul sürenin gerekçeli karar yazılması için yeterli olmadığını belirterek HSYK'dan bir ay ek süre istedi.

HSYK henüz talebe ilişkin bir cevap vermezken Ergenekon davası sanık avukatlarından Hüseyin Ersöz, mahkemenin böyle bir talepte bulunamayacağını açıkladı. Avukat Ersöz, elektronik posta yoluyla yaptığı açıklamada "Kanunda, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması sonrasında henüz yazılmamış olan gerekçeli kararların 15 gün içinde tamamlanacağı ifade edilmiştir. Bu emredici bir düzenlemedir ve bunun aksi bir yaklaşım hukuka aykırıdır. Bütün kurum ve kuruluşlar anayasa ve kanunların çizdiği sınırlar içinde hareket etmek zorundadır. Kanunda 15 günlük sürenin uzatılabileceği ile ilgili bir husus yoktur. Bu çerçevede yasal bir düzenleme yapılmadığı müddetçe ne HSYK'nın ne de başka bir kurumun insiyatif kullanması ve gerekçeli kararın yazılması için ek süre tanıması gibi bir husus söz konusu olamayacaktır." ifadesini kullandı.

6526 Sayılı Yasa'ya göre TMK 10. maddesi ile görevli mahkemeler yarın son mesaisini yapacak. Ergenekon davasının gerekçeli kararının yazılması için de yarın yine son gün olarak yasada belirtilen son gün. CİHAN

Yorumlar