Kamu dairelerini de kalifiye eleman korkusu sardı

Avrupa’nın lokomotifi konumundaki Almanya’da demografik gelişmeler neticesinde bazı alanlarda kalifiye eleman bulma sıkıntısı yaşandığı sık sık dile getiriliyor.

Google Haberlere Abone ol
Kamu dairelerini de kalifiye eleman korkusu sardı

Avrupa’nın lokomotifi konumundaki Almanya’da demografik gelişmeler neticesinde bazı alanlarda kalifiye eleman bulma sıkıntısı yaşandığı sık sık dile getiriliyor. Son olarak kamu dairelerinde de bu sorun yaşandığı için Alman Memurlar Birliği Sendikası, reklam kampanyası başlattı. Ayrıca Almanya’nın yabancı kalifiye eleman kazanma konusunda başarılı olamadığı bildirildi.

Alman Memurlar Birliği Sendikası’nın (dbb) hesaplamalarına göre önümüzdeki 15 yıl içinde yaş haddinden dolayı yaklaşık 1,5 milyon çalışan emekliye ayrılacak.

Konu hakkında açıklama yapan dbb Başkanı Klaus Dauderstaedt, bugün bile kamuda boşalan yerleri kalifiye elemanlarla doldurma konusunda zorluklar yaşandığına dikkat çekti. Kamu dairelerinde özellikle fen bilimleri ve teknik alanlarda (gıda mühendisi, veteriner, sağlık ve gümrük memuru gibi) çalışacak kalifiye elemana ihtiyaç olduğu bildirildi.

Başkan Dauderstaedt, dbb’nin reklam kampanyası başlatarak devlet için genç insanları kazanmaya çalıştığını ifade etti. Beş yıl sürmesi beklenen reklam çalışmasının toplam bir milyon Euro’ya mal olması hesaplanırken, bir sendikanın işçi kazanmak için böyle bir çalışma yürütmesi istisnai bir durum olarak görülüyor.

Dbb şefi, aynı zamanda kamu sektöründe işveren konumundaki devlet ve yerel yönetimlerin kalifiye eleman kazanmak için profesyonel ve tutarlı bir personel planlaması yapmadıklarını iddia etti.

Kamu dairelerinin, kalifiye eleman kazanma konusunda daha iyi maaş ödeyen özel şirketlere karşı mücadele ettiğini ifade eden Dauderstaedt, artık eskisi kadar memuriyet de verilmediği için işyeri garantisi argümanının da ortadan kalktığına dikkat çekti.

Dbb tarafından ‘Vazgeçilmezler’ (Die Unverzichtbaren) sloganıyla başlatılan kampanya ile buroşürler, ders materyalleri ve internet sayfası hazırlanıp öğrenci ve öğretmenlerin kamu sektöründeki meslekler hakkında bilgilendirilmesi hedefliyor.

ALMANYA KALİFİYE ELEMANI AB ÜLKELERİNDEN ALMAMALI

Öte yandan ‘Der Spiegel’in haberine göre Almanya yurt dışından kalifiye eleman kazanma konusunda başarısız oldu.

Birlik Partileri CDU/CSU ve liberal FDP hükümeti döneminde kalifiye yabancı elemanları ülkeye çekmek için yasalarda yapılan iyileştirmelere rağmen yabancı kalifiye elemanların ülkeye gelmediklerini belirten dergi, 2012 yılında Almanya’ya gelen 500 bin yabancının üçte ikisinin Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden olduğunu açıkladı.

Dergi, göç uzmanı Klaus Bade’nin bu ülkelerdeki ekonomik durumun düzelmesiyle bu insanların geri gideceklerini tahmin ettiğini yazdı. Bu nedenle Almanya’nın AB dışı ülkelerden kalifiye eleman kazanması gerektiği belirtildi.

Geçen yıl 155 bin kalifiye eleman gereken iş yerinin boş kaldığı kaydedilirken, göç uzmanları Almanya’ya her yıl 400 bin göç olması durumunda ülkenin bu günkü ekonomik gücünü koruyabileceğini dillendiriyor.

Kalifiye elamanların, bürokrasi, yabancı diplomaların tanınmasında yaşanan zorluklar, reformların hayata geçirilememesi ve Alman şirketlerinin yurt dışından kalifiye eleman kazanma konusunda karamsar olmaları gibi nedenlerle Almanya’ya gelmedikleri ortaya çıktı.

Uzmanlar, Almanya’nın kalifiye eleman kazanmak için toplumda (işyerlerinde, politikacılarda ve personel şeflerinde) yeni bir bilinç oluşturulması gerektiğini ifade ediyor. CİHAN

Yorumlar