'Joker' operasyonunun üçüncü dalgasında 200 bin kişi incelenmiş

Sahte evrakla sınavlara başkası adına giren ve kamuoyunda "Joker" sınav çetesi olarak adlandırılan kişilere yönelik, dokuz ilde düzenlenen üçüncü dalga operasyonunda İzmir’de gözaltına alınan 10 kişi adliyeye sevk edildi.

Google Haberlere Abone ol
'Joker' operasyonunun üçüncü dalgasında 200 bin kişi incelenmiş

Sahte evrakla sınavlara başkası adına giren ve kamuoyunda "Joker" sınav çetesi olarak adlandırılan kişilere yönelik, dokuz ilde düzenlenen üçüncü dalga operasyonunda İzmir’de gözaltına alınan 10 kişi adliyeye sevk edildi. Sınava girecek kişinin, "Kimliğimi kaybettim" yalanıyla yerine sınava girecek jokerin fotoğrafıyla yeni kimlik çıkardığı, araştırmalarda 200 bin kişinin incelendiği belirtildi.

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından ilki 2012 Temmuz ayında düzenlenen operasyonun üçüncü dalgası, 1 Ocak 2014 günü yapıldı. Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından İzmir, İstanbul, Ankara, Mardin, Batman, Şırnak, Diyarbakır, Gaziantep ve Tekirdağ'da düzenlenen operasyonda, biri kadın 10 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin KPSS, YGS, ALES, KPDS ve ÜDS gibi sınavlara, gerçek şahıslar yerine sahte kimlikler düzenleyerek, para karşılığında joker olarak girmesini sağladıkları ve bu yolla birçok kişinin üniversiteyi kazandığı, kamu kurumlarına memur olarak yerleştirildiği belirlendi. Üçüncü dalgada gözaltına alınan kişilerden C.S.'nin Diyarbakır'da, T.A.'nın ise Şırnak'ta eczacı, M.N.'nin Erzurum'da üniversite 4. sınıf öğrencisi, C.N.'nin Diyarbakır'da devlet memuru, T.S.'nin Diyarbakır'da sınıf öğretmeni, M.L.'nin Hakkari'de okul öncesi öğretmeni olduğu tespit edildi. Şüphelilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda 10 adet sahte ön lisans diploması, 10 adet sahte noter onaylı diploma fotokopisi, 8 adet sahte not bildirim belgesi, 2 sahte kimlik, 3 adet harddisk ve 1 adet dizüstü bilgisayar ele geçirildi. Sınava girecek gerçek kişinin öncelikle nüfus cüzdanı için kayıp müracaatı yaptığı, sonra da nüfus müdürlüğüne giderek sınava yerine girecek jokerin, müracaat edip doğru kimlik bilgileri üzerinden sahte fotoğrafla yeni bir nüfus cüzdanı çıkarttığı belirtildi. Bu şekilde sınava rahatça giren şebeke üyelerinin, bir olumsuzlukla karşılaşma durumunda yerine sınava girdiği kişinin bütün özel bilgilerini de ezberlediği ifade edildi. Şebeke üyelerinin, yerine sınava girerek üniversiteye yerleşmesini ve memur olmasını sağladığı belirlenen kişilerin diplomalarının iptal edilmesi ve memur olan kişilerinse bugüne kadar aldığı bütün maaşların geri isteneceği kaydedildi.

İzmir merkezli ve üç dalga halinde yapılan operasyonda, ÖSYM'nin 2007'den bu yana düzenlediği bütün sınavlara giren ve kayıp kimlik müracaatı yapan 200 bin kişinin, gerçek fotoğrafları ile kimlik üzerinde bulunan fotoğraflarının birebir özdeşleştirmesiyle belirlendiği öğrenildi. Fotoğrafların kriminal laboratuvarlarında da farklı açılardan kontrol edilmesinin ardından şüpheli kişileri yakalamaya yönelik operasyonların başladığı belirtildi.

Suç örgütünün, sınavlara gerçek şahıslar yerine sahte kimliklerle para karşılığında joker sokması sonucu 1 milyon lira haksız kazanç elde ettiği belirtildi. Sınavlardan sonra memur olarak 2005'ten bu yana görev yapan kişilere ise toplam 1 milyon 200 bin lira maaş ödendiği tespit edildi.

Suç örgütünün bugüne kadar para karşılığı 23 kişiyi haksız olarak kamu kurumlarına memur olarak yerleştirdiği, bu kişilerden birinin araştırma görevlisi olduğu belirlendi. Birçok kişinin de para karşılığı üniversitelere öğrenci olarak yerleştirildiği, bunlardan beşinin hukuk fakültesinde olduğu, birinin de yüksek lisans yaptığı tespit edildi.

Gözaltına alınan ikissi PKK terör örgütü üyesi 10 zanlı, Mali Şube Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. CİHAN

Yorumlar