İşportacı, iktisat akademisinden, çaycı orman fakültesinden mezun

İstanbul İktisadi ve İdari İlimler Akademisi’nden mezun olan Osman Büyükoğlu'nun(63) azmi, iş yok diye boş bekleyen birçok üniversite mezunu gence örnek oluyor.

Google Haberlere Abone ol
İşportacı, iktisat akademisinden, çaycı orman fakültesinden mezun

İstanbul İktisadi ve İdari İlimler Akademisi’nden mezun olan Osman Büyükoğlu'nun(63) azmi, iş yok diye boş bekleyen birçok üniversite mezunu gence örnek oluyor. Onu takip eden Orman Fakültesi mezunu bir çaycı daha var. Pazarda sürekli yolu kesişen iki üniversite mezununun, hayat hikayeleri de bir noktada kesişiyor.

Büyükoğlu, 1976 yılında akademiden mezun olduktan sonra eski adı Ereğli Kömür İşletmeleri(EKİ) olan Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda memur olarak iş başı yaptı. 4 yıl sonra askere giden Büyükoğlu, 1980 darbesi öncesindeki siyasi kargaşa ve ekonomik kriz gerekçe gösterilerek kuruma yeniden başlayamadı. Ülkenin en çalkantılı olduğu dönemde işsiz kalan Osman Büyükoğlu, ‘ne yapayım, ailemi nasıl geçindireyim’ diye düşünürken, çareyi çatal, kaşık, bıçak, tencere, tava ve çaydanlık gibi mutfak eşyası satmakta buldu.

Zonguldak’ta çarşamba ve cumartesi günleri kurulan pazarın kuytu bir köşesine tezgah açan Büyükoğlu, dönemin en önemli fakültesi İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden mezun olmasına rağmen yaşadığı işsizlik bunalımını, işporta tezgahı sayesinde aştı. Maddi ve manevi olarak moral bulan yüksek tahsilli pazarcı, üniversitede öğrendiği teorik bilgileri, sıcakkanlı kişiliğinin de yardımıyla pratiğe dökerek yıllardır ailesinin geçimini sağlıyor.

ESKİDEN PAZARDA LİSE MEZUNU BİLE BULMAK ZORDU

Eski dönemlerde pazarda lise mezunu bulmanın bile zor olduğunu anlatan Büyükoğlu,"O zamanlar bizim iktisat akademisinden mezun olduğumuzu duyanlar şaşırıyorlardı. Ama günümüzde o kadar işsiz üniversite mezunu var ki artık herkese normal geliyor." diyor.

Daha sonra bir daha hiçbir resmi kuruma başvurmayan Büyükoğlu, çarşamba, perşembe ve cumartesi günleri pazarda sergi açarak hem dostlarıyla sohbet etme imkânı buluyor hem de geçimini sağlamanın mutluluğunu yaşıyor. 33 yıldır pazarcılık yapan Büyükoğlu, aynı zamanda sosyal etkinlikler ve siyasi partiler ile sivil toplum hizmetlerinden de geri durmuyor. Büyükoğlu, yaşadığı zorlukları şöyle anlatıyor: "O dönemlerde ülkede ekonomik kriz vardı. O zaman ne yapalım diye düşündük. Ticarete atılmaya karar verdik. Pazarlara gelerek geçimimiz sağladık. İlk zamanlar insanlar çok şaşırıyorlardı. Bir akademi mezunu pazarda işportacılık yapar mı diye şaşkınlık yaşayanlar oluyordu. Şu anda Pazar çevresinde çok sayıda üniversite mezunu genç olduğu için yadırganmıyor. Bence en önemli erdem, kimseye muhtaç olmamak için helal kazanç ilkesine uyarak çalışmaktır."

İşsiz üniversite mezunlarına tavsiyelerde de bulunan Büyükoğlu, "Üniversite mezunları iş ayırmadan kendi yeteneklerine ve ilgi alanlarına uygun işlerde çalışmalı ya da kendileri iş kurarak ticarete atılmalılar. Gençler iş beğenmezlik yapmamalı sürekli meşru işlerde çalışmalı, devletimizin ilgili kurumları da bu gençlere sahip çıkmalı. Onların yeteneklerine ve eğitim durumlarına göre istihdam edici, iş kurmasına yardım edici kurslar ve çeşitli etkinliklerle desteklemelidir." şeklinde konuşuyor.

FAKÜLTE MEZUNU ÇAYCI, AKADEMİ MEZUNU PAZARCIYA ÇAY VERİYOR

28 yaşında çay ocağında garsonluk yapan Rıdvan Yılmaz da Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi’nden mezun olmuş. Onun hikayesi de Büyükoğlu ile benziyor. Pazarda en çok Osman Büyükoğlu ile anlaştığını belirten Yılmaz, "Üniversiteden 6 yıl önce mezun oldum. İş bulamayınca piyasada çeşitli işlerde çalıştım. 1,5 yıldır çay ocağında garsonluk yapıyorum. Sınavlara girdim ama başarısız oldum. İnsanlar fakülte mezunu olduğumu öğrenince çok şaşırıyorlar. İnsanlar haksız sayılmazlar; üniversite mezunu bir insan iş bulamayıp çaycılık yapıyorsa acınacak bir durum çıkıyor. Osman abi de fakülte mezunu ama pazarcılıkla geçimini sağlıyor. Ben ona çay getirince gülüşüyoruz. İkimizin de ortak noktası bu. Kafalarımız uyuşuyor." diye konuşuyor.
CİHAN

Yorumlar