İplerle bez üzerine işlenen Kur'an, Ramazan boyunca ziyaret edilebilecek

Suriyeli Mohammed Maher Hadri'nin iplerle bez üzerine işlediği Kur'an-ı Kerim, Ramazan ayında Başakşehirlilerle buluştu. Kontrol edilmesi ve ciltlenmesi 12 yıl süren Kur'an-ı Kerim, Ramazan ayı süresinde Sular Vadisi’nde kurulan stantta sergilenecek....

Google Haberlere Abone ol
İplerle bez üzerine işlenen Kur'an, Ramazan boyunca ziyaret edilebilecek

Suriyeli Mohammed Maher Hadri'nin iplerle bez üzerine işlediği Kur'an-ı Kerim, Ramazan ayında Başakşehirlilerle buluştu. Kontrol edilmesi ve ciltlenmesi 12 yıl süren Kur'an-ı Kerim, Ramazan ayı süresinde Sular Vadisi’nde kurulan stantta sergilenecek.

Dünya’da iplerle işlenen ilk Kur'an-ı Kerim olma özelliği taşıyan eser, altın renkli, özel bir ip ile siyah bez üzerine işlendi. Sanatçı, Ramazan ayı süresinde standa ip Kur’an-ı Kerim dışında hattat titizliğinde hazırladığı farklı eserlerini de sergiliyor. Hadri, aynı zamanda standı ziyaret edenlere isimlerini özel makinesinde iplerle işleyerek veriyor. Suriye'nin Halep şehrinde terzilik yaparken içinde Kur'an-ı Kerim yazma isteği uyandığını dile getiren Hadri, Kur'an yazma hikâyesini ise şöyle anlatıyor;

"'Küçükken devamlı Kur'an yazmak istiyordum. Terzilik mesleğini tam öğrendikten sonra Kur'an-ı farklı, özel bir şekilde yazmak istedim. Eşimle hep istişare ederek planlar yaptım. İple, ilk olarak, 'veme tevfigi, ille billeh' yazdım. Çok güzel bir görüntü ortaya çıktı. Sonra Vakıa suresinin tamamını yazdım. Gören herkes çok beğendi. Bundan sonra Kur'an-ı Kerim'i yazmayı aklıma koydum. Bu konuda eşimden büyük destek gördüm. Çevremdeki insanlar ise benim deli olduğumu düşündü. İnsanlara çok garip geldi. Beklemedikleri bir şeydi bu."

Mohammed Maher Hadri, tamamlanması 12 yıl süren çalışmanın 8. yılında Kur’an-ı Kerim’in yazımını bitirdi. Sanatçı tarafından özel makinesinde, ince bir işçilikle yazılan ip Kur’an, tamamlandıktan sonra İslam âlimleri tarafından 2 yıl süresince incelendi ve onaylandı. Ciltlenmesi ise 2 yıl sürdü. Hadri, çalışmaya 2000 yılında tasarım yaparak başladığını belirterek, ''12 cilt olarak tasarım yaptıktan sonra, bez üzerine iplikle Kur'an-ı Kerim ayetlerini yazmaya başladım. Her bir ciltte 2,5 cüz oluşturdum. Boyu 80, eni 60 santimetre olan sayfaların üzerine Kur'an-ı işleme işi 8 yılımı aldı. Sonra başa dönerek harf harf kontrol ettim. Sonra işlediğim bu sayfalar 3 değerli İslam Âlimi tarafından (Şeyh Ahmet Enis, Mustafa Celleddin, Muhammed Habeş) 2 yılda defalarca kontrol edildi ve onaylandı. Hocaların kontrolünden sonra 2 yıl da ciltlerin yapımı sürdü. Her bir cilt 15 kilogram geliyor. Harflerin işlenmesinde altın renkli, özel bir ip kullandık. 12 yılın sonunda çok arzu ettiğim esere kavuştum." diye konuştu.

Gençlere bu işi öğretmek istediğini de belirten Hadri, "Suriye’deki olaylar nedeniyle her şeyimi kaybettim. Tek kurtarabildiğim Kur’an-ı Kerim oldu. O nedenle Türkiye’ye geldim. Bu sanatı gençlere öğretmek isterim. Makineyi öğretirim ama önemli olan kişinin sanatçı bir ruha sahip olması. Oğlumun bu işi öğrenmesini çok istedim ama onda sanatçı ruhu olmadığı için öğrenemedi." dedi.

CİHAN

Yorumlar