Hukuk ve Hayat Derneği: Yasaklamak değil, daha fazla şeffaflaşmak gerekir

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Av. Mehmet Kasap, demokratikleşme yolunda ilerlediğini iddia eden bir ülkenin yapması gerekenin yasaklamak değil, daha fazla şeffaflaşması gerektiğini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Hukuk ve Hayat Derneği: Yasaklamak değil, daha fazla şeffaflaşmak gerekir

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Av. Mehmet Kasap, demokratikleşme yolunda ilerlediğini iddia eden bir ülkenin yapması gerekenin yasaklamak değil, daha fazla şeffaflaşması gerektiğini ifade etti. Kasap, yeni internet düzenlemesiyle ilgili yasayı kendisi de aktif bir sosyal medya kullanıcısı olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün veto edeceği ve bu hukuksuzluğa geçit vermeyeceğine inandıklarını söyledi.

Dernek Başkanı Av. Kasap, TBMM Genel Kurulu’nda artık bir gelenek haline gelmiş Torba Yasa içinde görüşülerek kabul edilen internet erişimi ile ilgili yasal düzenlemelerin internete yasak ve sansür anlamına geldiğinin tüm kamuoyunun malumu olduğunu belirterek, “Günümüzün en hızlı iletişim aracı olan internetin, hangi ülkelerde yasaklarla sınırlanmaya çalışıldığı, hangi ülkelerde sansürlendiği gözden geçirilirse, bu yasayı hazırlayan zihniyetin ülkemizi nereye götürmek istediği daha iyi anlaşılacaktır.” dedi.

Konuyla ilgili yazılı değerlendirme yapan Kasap, şu görüşleri dile getirdi: “Mahkeme kararı olmaksızın, yürütme organınca atanan TİB Başkanı’na istediği siteyi kapatma yetkisi vermek, her türlü hak ve hukuka aykırıdır. Bu yasanın yürürlüğe girmesiyle, internetteki her içerik için, her an engellenme ihtimali ortaya çıkacaktır. Halkın haber alma hakkı, bürokratların keyfine bırakılacak, televizyon ve gazeteler üzerinde kurulan yürütme baskısı, internet ortamına da hakim olacaktır.”

“YAPILMASI GEREKEN YASAKLAMA DEĞİL ŞEFFAFLAŞMAK OLMALIDIR”

Avukat Kasap, daha Meclis’ten geçer geçmez, Avrupa Birliği Komisyonu’ndan sert tepki gören yasanın, evrensel hukuka, Avrupa Birliği normlarına ve ifade özgürlüğe aykırı olduğunun çok açık olduğuna işaret ederek, “Demokratikleşme yolunda ilerlediğini iddia eden bir ülkenin yapması gereken yasaklamak değil, daha fazla şeffaflaşmak olmalıdır. 2012 yılında TİB tarafından sitesi kapatılan bir vatandaşın açtığı davayı inceleyen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 'TİB’e çok geniş takdir yetkisi verildiğini ve yasanın öngörülebilir olmadığını' belirterek, ihlal kararı vermişken, bu yetkiyi daha da keyfi ve geniş hale getiren yeni yasal düzenlemenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve Anayasamızın 25. maddesindeki 'Düşünce ve Kanaatleri Açıklama Hürriyeti' ile 28. maddesindeki 'Basın Sansür Edilemez' hükmüne açıkça aykırı olacağı aşikardır.” değerlendirmesini yaptı.

"CUMHURBAŞKANININ BU HUKUKSUZLUĞA GEÇİT VERMEYECEĞİNE İNANIYORUZ”

Av. Kasap sözlerini, “Kendisi de aktif bir sosyal medya kullanıcısı olan Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu konuda daha önce ifade ettiği görüşlerine bağlı kalarak, çağdışı ve evrensel insan hakkı değerlerine aykırı bu yasayı veto edeceğini ve bu hukuksuzluğa geçit vermeyeceğini ümit ediyoruz.” temennisiyle tamamladı. CİHAN

Yorumlar