Evrensel Hukukçular Platformu: Apaçık bir hukuk skandalıdır

Evrensel Hukukçular Platformu, Başbakan tarafından doğruluğu kabul edilen kayıtlarda Yargıtay Ceza Genel Kurulu için sarf edilen, 'orayla oynamış mıydık' ifadelerinin, Türkiye’deki yargı kurumlarıyla ilgili ciddi bir güvensizlik oluşturmaya neden olacağı.

Google Haberlere Abone ol
Evrensel Hukukçular Platformu: Apaçık bir hukuk skandalıdır

Evrensel Hukukçular Platformu, Başbakan tarafından doğruluğu kabul edilen kayıtlarda Yargıtay Ceza Genel Kurulu için sarf edilen, 'orayla oynamış mıydık' ifadelerinin, Türkiye’deki yargı kurumlarıyla ilgili ciddi bir güvensizlik oluşturmaya neden olacağı belirterek “Yargı kurumlarının, yürütmenin yasamayı da kullanarak üzerinde oynanan aygıtlar haline getirilmesi apaçık bir hukuk skandalıdır.” dedi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin arasında geçen telefon dinleme kayıtlarının doğruluğunun bugün bizzat Başbakan tarafından kabul edilmesi üzerine yazılı açıklama yapan Evrensel Hukukçular Platformu, “Söz konusu kayıtlarda geçen konuşmalar, yargıya yürütme tarafından müdahale edildiğinin en açık ispatıdır. Ayrıca Başbakan’ın kayıtlardaki konuşmalarını normalmiş gibi savunup, “bakanıma davayı yakından takip et dememden daha doğal ne var” demesi, yürütmenin ihtiyaç duyduğunda yargıya müdahale etmeyi gayet normal bir uygulama gibi görmeye başladığını göstermiştir. Bir hukuk devletinde, davadaki taraflar kim olursa olsun, hiçbir kişi ya da kurumun yargılamaya müdahale hakkı yoktur. Böyle bir hak olmadığı gibi, adil yargılamayı etkilemeye çalışmak, Türk Ceza Kanunu’nun 288. maddesine göre de suçtur.” şeklinde konuştu.

    FİŞLEME VE AYRIMCILIĞIN BOYUTLARI

    Ayrıca söz konusu kayıtlarda, Başbakan’ın dönemin Adalet Bakanı’na bir işadamının davası ile ilgili baskı yaparak davaya müdahil olmasını istemesi ve o işadamı hakkında verilen beraat kararından rahatsız olarak ceza almasını istemesinin, bu ülkede faaliyet gösteren bütün hür teşebbüsler için, endişe, korku ve baskı unsuru olduğu vurgulandı.

    Platformun açıklamasında “Yine Başbakan tarafından doğruluğu kabul edilen kayıtlarda Yargıtay Ceza Genel Kurulu için sarf edilen, 'orayla oynamış mıydık?' ifadeleri, ülkemizdeki yargı kurumlarıyla ilgili ciddi bir güvensizlik oluşturmaya neden olacaktır. Yargı kurumlarının, yürütmenin yasamayı da kullanarak üzerinde oynanan aygıtlar haline getirilmesi apaçık bir hukuk skandalıdır. Son HSYK düzenlemesinde de görüldüğü üzere yürütme, yargıyı kontrol alma adına istediği kurumla istediği şekilde oynamayı bir alışkanlık haline getirmekte hatta bu oynamaları kendi yetkisi dahilinde görmektedir. Söz konusu kayıtlarda dönemin Adalet Bakanı tarafından, kararı veren hakimle ilgili mezhebine dayandırılarak yapılan yorumlar, fişlemenin ve ayrımcılığın hangi boyutlara ulaştığını bizlere göstermektedir. Anayasamızın 10. Maddesinde 'Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.' denildiği halde, bizzat dönemin Adalet Bakanı tarafından bu ayrımcılığın yapılması vicdanları daha da yaralamıştır.” ifadelerine yer verildi.

    “İFADELER, YARGIDA KADROLAŞMANIN İSPATI”

    Kayıtlarda Adalet Bakanlığı tarafından yapılan hakim alımlarıyla ilgili bölümde geçen, ‘2000 hakim arkadaşımızı transfer ediyoruz’ ifadelerinin, yargıda mevcut hükümet eliyle yapılmaya çalışılan kadrolaşmanın ispatı olduğuna işaret edilerek “Yazılı sınavı kazandıkları halde, mutlaka mülakata alınan hakim adaylarının seçiminde, objektiflikten ve hakkaniyetten uzak bir anlayışla, iktidara yakın “arkadaşların” tercih edildiği böylelikle ortaya çıkmıştır. Yukarıda sıraladığımız, hukuku hiçe sayan, adalete müdahaleyi olağan gören, ayrımcılığın, fişlemenin ve partizanlığın yargıyı çepeçevre sardığını gösteren ifadelerin biri bile, demokratik bir ülkede hükümetin ve Başbakan’ın istifa etmesini gerektirmektedir. Yaşanan bu hukuk garabetleri, yargıya olan güveni her geçen gün daha da azaltmakta, toplumda adalete olan güveni yok etmektedir.” denildi.

    “SESİMİZİ YÜKSELTMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

    Evrensel Hukukçular Platformu, “Her şeye rağmen inancımız, bütün bu hukuksuzluklardan kurtulmanın ve daha demokratik bir ülke olmanın yolu, yine hukuktan geçmektedir. Elbette ülkemizde yargı yeniden bağımsızlığına ve tarafsızlığına kavuşacak, yapılan tüm bu hukuksuzlukların hesabı yine hukuk içinde kalınarak sorulacaktır. O güne kadar hukuku savunmaya devam edecek ve her türlü hukuksuzluğa karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz.” karalılığını bildirdi. CİHAN

Yorumlar