DBP'li iki belediyeye kayyum atandı

Diyarbakır'ın Sur ve Silvan ilçelerinin belediyelerine kayyum atandı. Kayyum atanan her iki belediyenin başkanları hakkında "özyönetim" ilanlarından dolayı soruşturma açılmıştı

Google Haberlere Abone ol
DBP'li iki belediyeye kayyum atandı
Sonhaberler/ Haber Merkezi

Darbe girişiminden sonra ilan edilen olağanüs hal kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerden kayyumla ilgili olanı uygulamaya kondu. Karar kapsamında ilk olarak Diyarbakır'ın Sur ve Silvan ilçelerinin belediyelerine kayyum atandı. 

Kanun hükmündenki kararnaneminin yayınlanmasından Diyarbakır Valiliği'nin kararıyla iki ilçeye kayyum atandı. Kayyum atanması kararı da kaymakamlara bırakıldı. Belediyelere kayyum atanması konusunda daha önce TBMM'ye gelmişti. Muhalefetin tepkisi ve konunun Anayasa Mahkemesi'ne götürüleceği endişe üzerine AK Parti kararı geri çekmişti. 

HER İKİ BAŞKAN HAKKINDA SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Diyarbakır Sur İlçesi Belediye Başkanı Seyit Narin ile Silvan İlçe Belediye Başkanı Yüksel Odakçı, terör örgütü üyeliği suçlamasıyla açığa alınmıştı. Her iki isim hakkındaki soruşturmalar ve davalar devam ediyor. 

ÖZYÖNETİM İLAN ETMİŞLERDİ

Her iki belediye başkanı ayrıca terör örgütü PKK'nın talimatıyla "özyönetim" ilan etmişlerdi. 

DİYARBAKIR VE VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNE DE ATANABİLİR

Diyarbakır ve Van Büyükşehir Belediyeleri ile ilgili de kayyum atanması bekleniyor.  

ÇUKUR VE BARİKATLARIN MERKEZLERİ

Sur ve Silvan ilçeleri PKK terör örgütünün çukur kazarak ve barikat kurarak sivil halkı kalkan kullandığı ilçeler arasında yer alıyordu. Sur ilçesindeki çukur barikat eylemlerinin en uzun sürdüğü ve çok sayıda güvenlik görevlisinin şehit olduğu ilçelerdendi. 

Her iki belediye de DBP'nin elinde bulunuyordu. Bu ilçelerde kazılan çukurlarda belediyelere ait araçların kullanıldığı tespit edilmişti. 

SÜLEYMAN SOYLU SİNYALİ VERMİŞTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kayyum atanmasıyla ilgili olarak Diyarbakır'da ve bugün Ankara'da yaptığı konuşmada engellemelere rağmen kayyum kararlarını uygulamaya koyacaklarını söylemişti. Soylu, Ankara'da valiler toplantısında yaptığı konuşmada "Ya herro ya merro" dedi.

İLK YORUMLAR

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan yazar Muhsin Kızılkaya, "Buradaki hikaye, kesinlikle kendi işini yapan belediye başkanlıklarını devlet ellerinden alalım, uygulaması içinde değil. Ama devletin imkanlarını kullanarak başka türlü faaliyetler içinde olanlara devlet müsaade edecek değil. Konuya bu çerçeveden bakmak gerekiyor." dedi. 

Kızılkaya, "Bölgede insanlarda şöyle bir durum yok. İnsanlar, bizim seçtiğimiz belediye başkanları durup dururken görevden alınıyor, diye bakmıyor. Başkanlar yerel faaliyetler yapmak yerine özyönetim ilan etmek gibi işlerle uğraşıyorlar. Özerklik ilan etmek belediye başkanına düşmüş. Çukur kazmak işi belediye başkanına mı düşmüş. Siz bunları böyle kullanırsanız, birileri de bu işler böyle olmaz der." diye konuştu. 

Kızılkaya, kararın bölgede çok büyük bir karmaşaya yol açabileceğini düşünmediğini de sözlerine ekledi. 

Yorumlar