Büyük Koalisyon ortakları yerel seçimlerde kapıştı

Almanya’nın 16 eyaletinden 10'u dün kendilerini 6 yıl daha yönetecek belediye başkanlarını, il meclis üyelerini ve göçmenleri belediyede temsil edecek uyum meclisi üyelerini seçti. Kuzey Ren-Vestfalya’daki (KRV) yerel seçimlerde Sosyal Demokrat...

Google Haberlere Abone ol
Büyük Koalisyon ortakları yerel seçimlerde kapıştı

Almanya’nın 16 eyaletinden 10'u dün kendilerini 6 yıl daha yönetecek belediye başkanlarını, il meclis üyelerini ve göçmenleri belediyede temsil edecek uyum meclisi üyelerini seçti.

Kuzey Ren-Vestfalya’daki (KRV) yerel seçimlerde Sosyal Demokrat Parti (SPD) oylarını bir önceki seçime göre yükseltti. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ise oy kaybına rağmen birinciliğini korudu. Sosyal demokratların parti başkanı Hannelore Kraft ve Hıristiyan demokratların parti başkanı Armin Laschet yerel seçimlerde en kazançlı parti olduklarını ileri sürdü.

14 milyon seçmenin sandığa gittiği KRV’de SPD beş yıl önceki yüzde 29,4’lük oy oranını yüzde 2,4 oranında artırarak yüzde 31,5’e yükseltti. Parti başkanı ve Başbakan Hannelore Kraft sonucu "çok iyi" sözleriyle değerlendirdi. CDU lideri Armin Laschet de sonuçtan memnun. CDU bu seçimlerde yüzde 39,2 oy alarak birinci parti oldu. İki yıl önceki eyalet meclisi seçimlerindeki düşüşten sonra bu oranda yüksek oy alınmasını Laschet “harika bir sonuç" cümleleriyle özetledi.

Düsseldorf’taki Belediye Başkanlığı koltuğuna kimin oturacağı henüz belli olmadı. Seçimlerde CDU’lu Belediye Başkanı Dirk Elbers ile Sosyal Demokrat Parti’den SPD’li Thomas Geisel arasında başa baş bir yarış yaşandı. Elbers oyların yüzde 46,1’ini alırken, SPD’li aday Geisel yüzde 37,9’luk bir oy oranına ulaştı. Bu yüzden seçimler üç hafta sonra bu iki siyasi arasında tekrarlanacak. Sonuçların netleşmesinin ardından Düsseldorf’taki SPD binasında büyük sevinç yaşanırken, CDU binasında ise şaşkınlık hakimdi. 15 Haziran’da tekrarlanacak seçimde salt çoğunluğu elde eden aday başkanlık koltuğuna oturacak.

HAMM’DA SEÇİMLERİ PETERMANN DÖRDÜNCÜ KEZ KAZANDI

Almanya genelinde olduğu gibi Hamm’da da seçimlere katılim oranı azdı. 180 bin nüfuslu kentin sadece yüzde 51,4’ü sandık başına giderek oyunu kullandı. Kullanılan oyların yüzde 56,3’ünü alan mevcut belediye başkanı CDU’lu Thomas Hunsteger Petermann yeniden kazandı. Seçimi yüzde 30 ile ikinci olarak tamamlayan SPD adayı Denni Kocker, bu oranın kayıp değil, kendilerinin olmazsa olmaz olduğunun göstergesi olduğunu söyledi.

BADEN-WÜRTTEMBERG’DE CDU ÖNDE

Baden-Württemberg'de yerel seçimlerde ise kesin olmayan sonuçlara göre CDU yüzde 35, SPD yüzde 17,1, Yeşiller yüzde 17,1, bağımsızlar yüzde 14,9, FDP yüzde 4, Sol Parti yüzde 4,1, AfD yüzde 3,6 oranında oy aldı. Eyalet genelinde her iki seçimde de CDU yarışı önde bitirirken oy kaybı da dikkat çekti. Eyalette katılım yüzde 54,4 olarak gerçekleşti.

AŞAĞI SAKSONYA’DA 46 BÖLGEDE İKİNCİ TURA GİDİLECEK

Aşağı Saksonya’da doğrudan belediye başkanlığı ve vali seçimleri de yapıldı. 6,3 milyon seçmenin bulunduğu eyalette 169 bölgede seçim sonuçları ilk turda kesinleşirken, 46'sında ikinci tura kaldı. Başkent Hannover’deki valilik seçiminde hala görevde olan SPD’li Hauke Jagau yüzde 47,3 oy almayı başarırken, CDU‘lu Axel Brockmann yüzde 38,7 oy aldı. Brauschweig’de de sonuçlar ikinci turda belli olacak. CDU’lu Gert Hoffmann’ın yeniden aday olmadığı seçimin ilk turunda SPD'li Ulrich Markurth yüzde 46,3 oranında oy almayı başarırken, CDU’lu Hennig Brandes ancak yüzde 34,4 oy almayı başardı.

Lüneburg Valisi SPD’li Manfred Nahrstedt yüzde 50,5 oyla yeniden seçilirken, Rotenburg’da ise ipi CDU’lu Hermann Luttmann göğüsledi. Luttmann partisiz aday Hans-Peter Daub’a karşı oyların yüzde 62,3’nü aldı. CDU’nun ilk turda kazandığı Celle’de Klaus Wiswe yüzde 59,9 oy almayı başardı. Wiswe’ye en yakın aday Gerald Sommer (Yeşiller) ise oyların ancak yüzde 25,3’ünü alabildi. CDU’nun ilk turda kazandığı diğer kent ise Cloppenburg. Eski vali Johann Wimberg’in aday olmadığı kentte yine CDU‘lu Hans Eveslage yüzde 70,2 oy oranı ile seçimi kazanırken, SPD’li aday Detlef Kolde ancak oyların yüzde 24’ünü alabildi.

Oldenburg’da yapılan valilik seçimini ise seçime tek aday olarak giren partisiz Carsten Harings oyların yüzde 80,6’sını alarak kazandı. Peine ve Delmenhorst’ta ise SPD’li adaylar kazandı. Peine Belediye Başkanı yüzde 73,9 oy alan Michael Kessler olurken, Delmenhorstta ise eski Huder Belediye Başkanı Axel Jahnz yüzde 63,1 oyla belediye başkanlığı koltuğuna oturdu.

Seçimin ikinci tura kaldığı Göttingen’de ise en fazla oyu yüzde 38,8 ile SPD’li Rolf-Georg Köhler almayı başarırken, CDU’lu Martin Rudolph yüzde 29,7 ve Yeşiller adayı ise yüzde 21,7 oy alabildi. Göttingen’de belediye başkanı ikinci turda kesinleşecek. Schleswig-Holstein’da bazı kentlerde sonuçlar ilk turda kesinleşirken, bazı kentlerde yüzde 50 barajı geçilemediği için ikinci tur seçimler yapılacak. Tek adayın seçime katıldığı Eckernförde’de bağımsız aday Jörg Sibbel yüzde 85,7 ile, Ratekau’da yine bağımsız aday Thomas Keller yüzde 93,2 ile yeniden belediye başkanlığını kazandı. Bargteheide ise CDU’lu Henning Görtz yüzde 80,2 ile tekrar belediye başkanı seçildi.

İlk turda sonuçlanan Ammersbek’te de SPD’li Gerhard Horn yüzde 56,8 ile Reinbek’de yine SPD’li Björn Warmer yüzde 53,6’lık oy oranıyla belediye başkanı olmayı başardı. İlk turda yüzde 50 barajı aşılmadığı için seçimlerin ikinci tura kaldığı Schwarzenbek de SPD’li aday Christian Carstensen yüzde 37 oy alırken, en yakın rakibi yüzde 32,8 oranında oy alabildi.

Seçimlerin ikinci tura kaldığı Büsum’da en fazla oyu yüzde 36,5 ile SPD’li aday Thomas Bultjer aldı. Bultjer’in rakibi bağımsız aday ise Hans-Jürgen Lütje ise yüzde 33,2 oranında kaldı. 6 adayın yarıştığı Trittau’da ise en fazla oyu seçime bireysel başvuru yaparak katılan Oliver Mesch aldı. Mesch oyların yüzde 38’ni almayı başardı.

HAMBURG’DA SPD

Hamburg’da yapılan seçimlerde ilk sonuçlara göre SPD oy kaybına rağmen 7 ilçede en güçlü parti olarak çıkmayı başardı. Seçimin galibi Yeşiller ve Sol parti olarak gösterilirken, ikinci sırada yer alan CDU ise oylarını azda olsa artırdı. Kesin olmayan sonuçlara göre SPD Hamburg Mitte’de yüzde 36,8 oy alırken, CDU’nun oyları ise yüzde 18,3’de kaldı. Yeşiller yüzde 18,1 ve Sol Parti ise yüzde 14,5 oy aldı.

16 yaşındakilerin ilk kez oy kullandığı ve yüzde 3 barajının uygulandığı Hamburg’da yaklaşık 1 milyon 300 seçmen bulunuyor. Seçime katılımın yüzde 40’ın üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Bin 800 adayın yarıştığı Hamburg seçimlerine 62 Türk aday katıldı. CİHAN

Yorumlar