Bursa Baro Başkanı: HSYK’yı bakanlığa bağladın, peki iktidarı kim denetleyecek?

Bursa Baro Başkanı Ekrem Demiröz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nu (HSYK) anayasal değişikliğine yetecek çoğunluğa ulaştıklarında Adalet Bakanlığı’na bağlamak isteklerini açıklamasına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Bursa Baro Başkanı: HSYK’yı bakanlığa bağladın, peki iktidarı kim denetleyecek?

Bursa Baro Başkanı Ekrem Demiröz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nu (HSYK) anayasal değişikliğine yetecek çoğunluğa ulaştıklarında Adalet Bakanlığı’na bağlamak isteklerini açıklamasına tepki gösterdi. Demiröz, "Sayın Başbakan diyor ki; ‘HSYK’yı Adalet Bakanlığı’na bağlayacağız. Anayasa'yı değiştirme çoğunluğuna ulaştığımız an, denetlenmesi lazım HSYK’nın'. Biz soruyoruz iktidarı kim denetleyecek? Evrensel hukuk kuralıdır; iktidarı idareyi yargı denetler." dedi.

Bursa Barosu Yönetim Kurulu üyeleri ve kalabalık bir avukat grubunun katılımıyla makamında düzenlediği basın toplantısında konuşan Baro Başkanı Ekrem Demiröz, ülkeyi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası yaşanılan görevden alma ve dosyadan el çektirmeleri değerlendirdi. Sürecin iktidarın soruşturmaya müdahil olduğunu açıkça gösterdiğini öne süren Demiröz şunları kaydetti: "İktidar bu mevcut soruşturmaya müdahil olmuştur ve soruşturmanın sağlıklı yürümesini de engellemeye çalışıyor. En azından algımız bu, böyle bir algıya yol açtı. Bursa Barosu olarak nihai hüküm verilmeden kimse hakkında suçlu tespiti yapmayız. Elbette ki, kesin hükme kadar herkes masumdur. Kesin hükmün bizim için inandırıcılık taşıması, soruşturmanın ve yargılamanın da namuslu ve adil olmasını gerektirir. Biz, suçlanan herkesin adil yargılama hakkına riayet edilmesine ve savunma haklarını özgürce sonuna kadar kullanmalarından yanayız. Bu anlamda bunun takipçisi olacağız. Kimseyi peşin olarak suçlamıyoruz, ancak çok ciddi araştırılması gereken bir süreçten geçiyor Türkiye, ne yazık ki iktidar da bu soruşturmaları engelliyor algısını oluşturdu. Polislerin görevden alınması, savcıların engellenmesi. Üstelik, HSYK’nın hukuk tanımlamasını, adli kolluk yönetmeliğini bile ‘korsan bildiri’ diye tanımlayan bir iktidarla karşı karşıyayız. O kadar hızla gelişiyor olaylar, hukuk ihlalleri hızla artıyor ki, yetiştiremediğimiz basın toplantısına bir gelişme daha oldu. Sayın Başbakanımız zannettik ki bu gelişmelerden yargı bağımsızlığının önemini anlamış ve kavramış olur. Oysa belli ki bu ders alınmamış."

"İKTİDARI KİM DENETLEYECEK?"

Başbakan Erdoğan’ın HSYK’ya yönelik açıklamalarına da tepki gösteren Bursa Barosu Başkanı Avukat Ekrem Demiröz şunları söyledi: “Sayın Başbakan diyor ki; ‘HSYK’yı Adalet Bakanlığı’na bağlayacağız. Anayasa'yı değiştirme çoğunluğuna ulaştığımız an, denetlenmesi lazım HSYK’nın. Biz soruyoruz iktidarı kim denetleyecek. Evrensel hukuk kuralıdır; iktidarı idareyi yargı denetler. Kolluk yönetmeliği ile tam bunu tersine çevirmek istediler. Gizlilik kuralını da ihlal etmeyi göze alarak neyse ki Danıştay, Türkiye Barolar Birliği’nin başvurusu ile durdurma kararı verdi de aksi durumda soruşturma hemen valiliğe bildirilecek. Böylelikle soruşturmanın gizlilik ilkesi ihlal edildiği gibi bir yandan da valiliğin doğal olarak iktidarın denetimine açılacak soruşturma ve yargı. Bu şimdilik durmuş görülüyor. Özetle biz kesinlikle kimseden taraf değiliz. Biz sadece bağımsız yargıdan tarafız, özgür ve bağımsız savunmadan yanayız. İnsanların adil yargılanma hakkından yanayız. Bu anlamda bu soruşturmaları iktidarın taleplerine göre değil hakkın ve hukukun gereklerine göre yürütecek tüm hakim ve savcılarımızın yanındayız. Bir tek şey istiyoruz; bunlar açığa ortaya çıksın. Sayın Başbakan tüm bunları, ‘milli iradeye saldırı’ olarak tanımlıyor. Dünyanın neresinde böyle bir milli idare var? Yapılan haksızlıkları, yolsuzlukları ortaya çıkarmak ne zaman milli iradeye saldırı oldu? Dünyanın hiçbir yerinde milli irade yoktur ki, çoğunlukla iktidara geldi diye bu iktidara her şeyi yapabilme, her suçu yapabilme imtiyazı tanısın? Böyle bir şey yok."

"HIRSIZIN, YOLSUZLUKLARIN YANINDA YER ALMAYAN TÜM HALKIMIZIN YENİ YILINI KUTLARIZ"

Bağımsız yargının iş yapmasını istediklerini dile getiren Baro Başkanı Demiröz, "İktidar bile bunu anlamasa dahi halkımızın anlamasını istiyoruz. Bağımsız yargının vazgeçilmezliği son dönem yaşanılan olaylarla açıkça kanıtlanmıştır. Gönülden diliyoruz ki, bağımsız yargının gerekliliği anlaşıldığı kadar çok kötü bir zihniyetimiz var, ‘yapanın yanına kar kalıyor’ zihniyeti. Dileğimiz bu soruşturmanın tüm gerçekleri ortaya çıkarması ve temiz bir siyasetin önünü açmasıdır. Bursa Barosu olarak emeği ile geçinen alın terine değer veren, hırsızlık ve yolsuzlukların yanında yer almayan tüm halkımızın yeni yılını kutluyoruz. 2013 yılının da kirliliklerin, soysuzlukların ve tüm adaletsizliklerin sona erdiği bir yıl olarak hatırlanmasını diliyoruz." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar