Bayram öncesinde gümrüklerde gurbetçi yoğunluğu bekleniyor

Ramazan Bayramı öncesinde gümrük kapılarında gurbetçi yoğunluğu bekleniyor. Avrupa'nın farklı ülkelerinde yaşayan yüz binlerce gurbetçi okulların tatil olmasını fırsat bilerek Türkiye’ye doğru yola çıkıyor. Kara yoluyla gelen gurbetçiler...

Google Haberlere Abone ol
Bayram öncesinde gümrüklerde gurbetçi yoğunluğu bekleniyor

Ramazan Bayramı öncesinde gümrük kapılarında gurbetçi yoğunluğu bekleniyor. Avrupa'nın farklı ülkelerinde yaşayan yüz binlerce gurbetçi okulların tatil olmasını fırsat bilerek Türkiye’ye doğru yola çıkıyor. Kara yoluyla gelen gurbetçiler Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala, Pazarkule sınır kapılarını kullanıyor.

Gurbetçilerin aynı anda yola çıkmaları nedeniyle başta Kapıkule olmak üzere kara gümrük kapılarında araç yoğunluğu oluşuyor. Her yıl Temmuz ayının başında Türkiye'ye girişte, Ağustos'ta ise çıkışta büyük yoğunluk yaşanıyor. Aşırı yoğunluk nedeniyle bazı günlerde gümrük sahasının içi gurbetçi araçlarıyla doluyor.

Yavaş yavaş Türkiye'de giriş yapmaya başlayan gurbetçilerin yoğun olarak Ramazan Bayramı'ndan bir hafta öncesinde gelmesi bekleniyor.

Bunun için Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ise sezon hazırlıklarını tamamladı. Kapıkule'de gurbetçiler için gümrük sahasının içini gösteren 4 kamera canlı yayın yapıyor. Diğer gümrük kapılarında ise anlık canlı istatistik hizmeti sunuluyor. Bu sayede gurbetçiler yola çıkmadan önce sınır kapılarındaki araç yoğunluğunu canlı olarak görebilecek. Böylece, gurbetçiler yoğunluğun olduğu sınır kapısı yerine alternatif kapılara yönelecek.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, gurbetçi sezonu öncesinde bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Vali Şahin, Avrupa’da 3 milyona yakın gurbetçiden 500 bininin sınır kapılarını Türkiye’ye giriş yapacağını söyledi. Gurbetçilerin yoğun geçen bir yolculuğun ardından gümrük kapılarına ulaştığını kaydeden Şahin, gümrük kapılarında beklemeleri de kendilerine eziyet saydığını kaydetti.

Gümrük kapılarında, onları fazla bekletmeden işlemlerin tamamlanmasının kendileri için çok önemli olduğunu belirten Vali Şahin, gümrük kapılarının Türkiye’nin gelişimini gösterecek şekilde hizmet vermesi gerektiğini dile getirdi.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın ise bayram öncesinde ciddi bir gurbetçi trafiği beklediklerini ifade etti. Bunun için tüm hazırlıkları tamamladıklarını anlatan Yalçın, “Hiçbir endişeye gerek yok biz hazırız. 4 tane kamera ile canlı yayınımız devam ediyor. Şeffaf idarenin gereği olarak dünyada ilk olduğumuzu düşünüyorum. Gurbetçi vatandaşımız buradaki görüntülere baksın, hangi kapıyı kullanacağına kendisi karar versin. Ama bütün kapılarımızın da online istatistikleri var. Orada da gümrükte kaç aracın olduğunu görebiliyorsun.” dedi.

CİHAN

Yorumlar