Bakan Çelik: Kıdem tazminatı hakkından, 12 milyon işçi de yararlansın

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatından herkesin eşit yararlanamadığına dikkat çekerek, "Şuan 12 milyon çalışan işçi olduğunu ve 12 milyon işçinin de haktan yararlansın. ’12 milyon işçinin yararlanma hakkı...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çelik: Kıdem tazminatı hakkından, 12 milyon işçi de yararlansın

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatından herkesin eşit yararlanamadığına dikkat çekerek, "Şuan 12 milyon çalışan işçi olduğunu ve 12 milyon işçinin de haktan yararlansın. ’12 milyon işçinin yararlanma hakkı varken, 12 milyon işçinin aylık tazminatı bireysel hesaba yatacakken, biz neden bir yıl çalışma süresini getirip 11 ay olunca işten giriş, çıkış yaptırıp 12 ay çalışmasına rağmen bu işçinin tazminattan yoksun bırakılmasına seyirci kalalım. Bu doğru bir şey değil. Bu doğru bir şey değilse, burada cesarette hangi bir hak kayboluyormuş gibi işçi kesimine bunu yansıtıp burada aslında işçilerin burada ciddi bir hak kaybına uğramasına seyirci kalmamamız lazım. İnancı ve düşüncesi içerisindeyim.” dedi.

Stratejik Düşünce Enstitüsünde yapılan ‘Çalışma Hayatının Son 10 Yılı Analizi’ programına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız ve davetliler katıldı. Programda konuşan Bakan Çelik, Kıdem tazminatı, taraflarla uzlaşamadığımız için rafta beklettiklerini ifade ederek, “Ama bu konu çözülmeli. Bu konu istihdam açısında son derece önemli. Çalışma hayatı açısından, birey olarak işçinin kazanımları açısından çok önemli. Sendikalar, örgütlenme açısından da çok önemli. Hangi açıdan bakarsanız bakın kıdem tazminatı mevcut sistemi sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır.” diye konuştu.

100 işçinin 10 tanesinin yararlandığı bir tazminat, buna tazminat diyemeyiz şeklinde konuşan Bakan Çelik, “90 kişinin yararlanmakta zorlandığı bunun belli bir kesiminin yargı yoluyla hakkını elde etmeye çalıştığı ve alacağı tazminat kadar maliyet ödedikten sonra tazminat elde ettiği bir tazminat, tazminat değil. Bunu konfederasyon başkanlarımızın tabanlarıyla bunu paylaşması gerekiyor.” diye vurguladı.

Burada popülizmden çıkılması gerektiğini belirten Çelik, “Popülizmin yapılmaması gereken bir noktadır, bir başlıktır kıdem tazminatı meselesi. Sürdürülebilirliği yoktur, bunu açıkça söylüyorum. Teklifimiz tazminattan yüzde 100.’’ dedi.

Şuan 12 milyon çalışan işçi olduğunu ve 12 milyon işçinin de haktan yararlansın temennisinde bulunan Çelik, ‘’12 milyon işçinin yararlanma hakkı varken, 12 milyon işçinin aylık tazminatı bireysel hesaba yatacakken, biz neden bir yıl çalışma süresini getirip 11 ay olunca işten giriş, çıkış yaptırıp 12 ay çalışmasına rağmen bu işçinin tazminattan yoksun bırakılmasına seyirci kalalım. Bu doğru bir şey değil. Bu doğru bir şey değilse, burada cesarette hangi bir hak kayboluyormuş gibi işçi kesimine bunu yansıtıp burada aslında işçilerin burada ciddi bir hak kaybına uğramasına seyirci kalmamamız lazım. İnancı ve düşüncesi içerisindeyim.” şeklinde konuştu.

"700 BİN TAŞERON İŞÇİSİ VAR, BURADA KEYFİLİKLER, HESAPSIZLIKLAR VAR"

Çalişma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Alt işveren yani taşeron diye tabir edilen önemli bir konu hakkındaki çalışmaları tamamladıklarını ifade ederek, “Sayın Başbakana arz ettik. Bakanlar kuruluyla görüşmeler yaptık. Kamu kurumlarının tümüyle, sendikalarla enine boyuna konuştuğumuz bir konudur.” diye konuştu.

2002 yılında yaklaşık 400 bin civarında işçiyle görülen kamu hizmetleri, bugün 200 bin kamu işçi, 700 bin taşeron işçisiyle görüldüğüne dikkat çeken Bakan Çelik, "Kamu küçülsün diyoruz, kamu küçüldü. İşçi sayısı kamuda azaldı. Peki 700 bin taşeron işçisi nedir? Burada açıkça ifade ediyorum keyfilikler var. Burada hesapsızlıklar var. Emeğin istismarı var. Burada birçok yanlışlıklar var. 2 yıldır bunun üzerinde duruyor, konuşuyoruz. Diyoruz ki bu konuyu çözelim. Taraflar çok keskin bir noktaya geldik ve bu mesele tabi ki hizmet alımı olacak. Yani alt iş veren olacak, alt işveren işçisi olacak bunu kaldıracak bir değiliz, doğru da değil. Dünyayı ters çevirmenin, tersten okumanın bir anlamı yok. " açıklamasını yaptı.

Bakan Çelik, buradaki haksızlıkları, sömürüyü, yanlışlıkları, emeğin istismarını ve israfı ortadan kaldıracak bir yaklaşımı mutlaka sergilememiz gerektiğini söyleyerek, "Onun için ciddi bir hat çekilecek. Hangi alanlar hizmet alımı almalıdır, hangi alanlar asıl işverenin alanıdır. Bu ayrıntıyı netleştirip bu muvazayı defterden silmemiz gerekiyor. Muvazanın ortadan kalkması gerekiyor. O Kalkınca ben inanıyorum ki çalışma barışı ve onunla birlikte de verimini hep birlikte görmüş olacağız." dedi.

"GENÇ EMEKLİ OLANLARDAN SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ ALIYORUZ"

Sosyal, güvenlik ve çalışma hayatında popülizm çok ağır bedeller ödetir diyen Bakan Çelik, "Bugün bir esnaf kardeşimiz diyor ki bu sosyal, güvenlik destek pirimi nedir? Ben emekli oldum bir iş yeri açtım. Benden yüzde 15 destek pirimi alıyorsunuz. Niye alıyorsunuz? Bizde kendisine söylüyoruz. Sende 45 yaşında emekli oldun, genç emekli oldun, onun için katkı sağlaman gerekiyor. sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği açısından. Doğru mu değil mi? 45 yaşında emeklilik doğru mu? Şuanda 50 yaşında emeklilik var Türkiye’de Dünya’nın neresinde var, böyle bir emeklilik. Kısmi emeklilikler var. 60, 65 yaşlarına giden emeklilikler var. Siz popülizm adına 1991 de bir karar alıyorsunuz. Bugün torunlar onu ödemeye devam ediyor. Yanlış karar ödemesi devam ediyor. 2028’e kadar devam edecek." dedi.

CİHAN

Yorumlar