Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

- "(Halil İbrahim Sınır Kapısı'nın devri) Şu anda sıkıntısız bir şekilde araçlar giriş ve çıkışlarını yapıyor. Biz de oradaki gelişmeleri yakinen izliyoruz. Gelişmelere göre de tavrımızı belirliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

MALATYA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Halil İbrahim Sınır Kapısı'nın Irak merkezi yönetime teslimiyle ilgili, "Şu anda sıkıntısız bir şekilde araçlar giriş ve çıkışlarını yapıyor. Biz de oradaki gelişmeleri yakinen izliyoruz. Gelişmelere göre de tavrımızı belirliyoruz." dedi.

Bakan Tüfenkci, kentteki ziraat odası başkanlarıyla Yeşilyurt Ziraat Odası'nda yaptığı toplantının ardından değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin incir, kuru üzüm ve kayısı gibi meyvelerin üretiminde birinci sırada bulunduğunu dile getiren Tüfenkci, ayrıca ülkenin bu alanda dünyada söz sahibi olduğunu hatırlattı.

Malatya'da yaklaşık 40 bin ailenin geçiminin kayısıdan sağlandığını ve kentte geçen yıl rakamlarıyla toplam 7 milyon 558 bin kayısı ağacının bulunduğunu ifade eden Tüfenkci, şunları söyledi:

"Bu kayısı ağaçları ile ilgili esasında kamuoyunda yanlış bir bilgilendirme ve bilgi kirliliği de var. Kimisi 1 milyon, kimisi 2,5 milyon ağacın 2017 yılı içerisinde kesildiğini ifade ediyorlardı ama bugün Tarım İl Müdürlüğümüzün de açıklamalarından anlaşıldığı gibi Türkiye’de, Malatya’da kendi tespitlerine göre yaklaşık 200 bin ağacın kesildiğini görüyoruz." diye konuştu.

"Lisanslı depo" ile ilgili bilgilerini toplantıda paylaştığını aktaran Tüfenkci, kent için bunun önemli olduğunu, 2018 yılında temelinin atılmasının planlandığını bildirdi.

Bir gazetecinin "Habur Sınır Kapısı'nın karşısındaki Halil İbrahim Sınır Kapısı'nın Irak merkezi yönetimine teslim edilmesiyle ilgili" görüşlerini sorması üzerine Bakan Tüfenkci, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Biz hep şunu ifade etmiştik, biz Irak toprağının bütünlüğünden yanayız ve baktığımız zaman da uluslararası hava limanları, sınır kapılarının merkezi Irak hükümetinin denetiminde ve yetkisinde olması gerektiğini ifade etmiştik. Bunun Irak Anayasası'na göre de olması gerekenin bu olduğunu söylüyorduk. Netice itibarıyla yapılan görüşmelerde, Irak merkezi hükümeti gerek hava limanlarında, gerekse de kapılardaki denetimleri sağladıklarını ifade ettiler. Geçtiğimiz günlerde de bilindiği gibi merkezi Irak hükümeti Habur Sınır Kapısı'nın karşısı olan Halil İbrahim Sınır Kapısı'nda devrini gerçekleştirdi. Şu anda sıkıntısız bir şekilde araçlar giriş ve çıkışlarını yapıyor. Biz de oradaki gelişmeleri yakinen izliyoruz. Gelişmelere göre de tavrımızı belirliyoruz."

Yorumlar