Yemen'deki siyasi gelişmeler

- Husi-GPC ortak müzakere heyeti: "İleride gerçekleşecek herhangi bir görüşmenin tartışma zemini oluşturması için BM tarafından resmi şekilde yazılı olarak sunulacak kapsamlı bir çözüm önerisine dayanması gerekir"

Google Haberlere Abone ol
Yemen'deki siyasi gelişmeler

SANA (AA) - Yemen'de Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi (GPC) tarafından oluşturulan ortak müzakere heyetinin, herhangi bir toplantı veya görüşmeye katılmak için çözüm önerisinin yazılı olmasını talep ettiği belirtildi.

Ortak müzakere heyeti tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, "İleride gerçekleşecek herhangi bir görüşmenin tartışma zemini oluşturması için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından resmi şekilde yazılı olarak sunulacak kapsamlı bir çözüm önerisine dayanması gerekir." denildi.

Yazılı çözüm önerisinin başta çatışmaların durdurulması, kuşatmanın kaldırılması ve yeni başkanlık kurumu konusunda uzlaşı olmak üzere tüm siyasi, iktisadi, insani ve güvenliğe ilişkin unsurları kapsamasının da talep edildiği kaydedildi.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed'in heyetle ateşkes ve müzakerelere yeniden başlama konularını görüşmek üzere Umman'ın başkenti Maskat'a gelmesinden bir gün önce Husilerin bu yeni talebi sunması dikkati çekti.

Yemen hükümeti ve Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyon, hükümet kurduklarını açıklamaları ve son olarak Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait bir gemiyi hedef almaları nedeniyle Husiler ve Salih yanlılarını gerilimi tırmandırmakla suçluyor.

Ülkedeki meşru hükümetin, uzlaşı hükümeti veya başkanlık kurumu konularında müzakereyi reddetmesi nedeniyle Husilerin son talepleri daha önce varılan prensip anlaşmalarını geçersiz kılıyor.

Yorumlar