Yemen'de kurban bayramına doğru

- Bayrama, son zamanlarda artan çatışmaların gölgesinde girilen Yemen'de kurban pazarlarının tenhalaştığı belirtiliyor

Google Haberlere Abone ol
Yemen'de kurban bayramına doğru

SANA (AA) - Ülkenin çok sayıda bölgesinde tırmanan şiddet olaylarının gölgesinde Kurban Bayramı'na girilen Yemen'de kurbanlık pazarlarının eski günlerdeki hareketliliğinin kalmadığı ifade ediliyor.

Son zamanlarda artan ve her gün onlarca insanın ölümü ya da yaralanmasıyla sonuçlanan çatışmalar nedeniyle Yemenli vatandaşlar kurban kesmenin ancak "hayal olduğunu" belirtiyor.

Devlet memuru Muhammed el-Akahli, Yemen'de bazı ailelerinin birkaç ay çocukları için ekmek dahi alamadığına dikkati çekerek, "Halk, bırakın kurbanlık almasını, bu fikri akıllarından bile geçirmiyor. Daha önce görülmemiş bir ekonomik çöküş içindeyiz." dedi.

Devlet memurlarının yarısından fazlasının geçen ay maaşlarını alamadığını, Husilerin maaş ve primlerin ödenmesini engellediğini söyleyen Akahli, sözlerine şunları ekledi:

"Bir yıldan fazladır ailem ve komşularım, geçimimizi, yardım kurumları tarafından dağıtılan malzemelerle sağlıyoruz. Çocuklarımız için bir avuç pirinç alamazken kurbanlık nasıl alalım? Çatışan tarafların sağduyulu davranıp barış yanlısı siyasi çözüme yöneleceği söylemleri karşısında kanlı şiddet olaylarını görüyor, çocuklarımızın selametinden başka bir şey temenni etmiyoruz."

Akahli, ayrıca bayramda bazı ailelerin, özellikle aynı mahallede yaşayan komşuların, ortaklaşa bir koyun kesme konusunda anlaştığını aktardı.

Sana'nın kuzeyindeki Hamedan beldesinde çiftçilik yapan Vakkal Yahya ise Kurban Bayramı'nda satmak için başkente bir kuzu ve iki keçi getirdiğini söyleyerek, "Eşimle birlikte 10 aydır bu kuzu ve keçilere bakıyoruz. Eğer satılmazsa onları geri götür, bakmaya devam ederiz. Görünen o ki onları geri götüreceğim." diye konuştu.

Yerli besili bir keçinin 200 dolar, Afrika boynuzu ülkelerinden deniz yoluyla gelerek Hudeyde'den ülkeye giriş yapanların ise 120 dolar olduğu ifade ediliyor.

Ülkede yaşanan çatışmalar nedeniyle Yemen ekonomisinin büyük oranda gerilediği belirtiliyor. Dünya Bankası'nın verilerine göre, ülke nüfusunun yüzde 80'ine tekabül eden 26 milyon kişi fakirlik sınırı altında yaşıyor. Birleşmiş Milletler (BM), ise ülkede 19 milyondan fazla Yemenlinin insani yardıma ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

Yorumlar