Yemen'de ateşkes belirsizliği

- Husilerin Sözcüsü Abdusselam, Umman'ın başkenti Maskat'ta varılan saldırıların durdurulmasına yönelik anlaşmanın "genel" nitelikte olduğunu, ayrıntıların daha sonra tartışmaya açılacağını belirtti

Google Haberlere Abone ol
Yemen'de ateşkes belirsizliği

SANA (AA) - Yemen'deki Husilerin Sözcüsü Muhammed Abdusselam, ülkedeki krizin çözüme kavuşturulması için Umman'ın başkenti Maskat'ta varılan anlaşmanın "genel" nitelik taşıdığını, detayların daha sonra görüşüleceğini söyledi.

Husilere ait El-Mesire kanalına konuşan Abdusselam, bugünden itibaren saldırıların durdurulmasını öngören anlaşmayla ilgili ayrıntıların ay sonunda yapılması planlanan barış görüşmelerinde tartışmaya açılacağını ifade etti.

Müzakerelerin açık olmasını ve siyasi bir çözüme ulaşılarak sonuçlanmasını istediklerini belirten Abdusselam, devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi (GPC) ile Maskat'ta yapılan anlaşmanın maddelerini onayladıklarını, şimdi Ummanlı arabulucuların Amerikalılarla, ardından da Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleriyle iletişime geçmesi gerektiğini dile getirdi.

Abdusselam, Ummanlıların, sürecin tamamlanması için gerekli adımları belirlemek adına Amerikalılar ve koalisyon güçleriyle görüşeceğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, önceki gün Umman'da yürütülen müzakereler sonucunda meşru hükümete destek veren Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ile Husilerin saldırıların durdurulması konusunda prensipte anlaştığını ve ateşkesin bugün başlayacağını açıklamıştı.

Umman Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da uzlaşıya varılan konular arasında, BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed'in taraflara geçen ay sunduğu barış planı kapsamında müzakerelerin yeniden başlatılmasının da yer aldığı ifade edilmişti.

Ancak Umman'daki müzakerelere meşru hükümetin katılmaması ateşkesin uygulanması konusunda belirsizlik oluşturuyor. Yemen Dışişleri Bakanı Abdulmelik el-Mihlafi, Kerry'nin yürüttüğü müzakerelerden hükümetin bilgisi olmadığını ve varılan anlaşmanın kendilerini ilgilendirmediğini kaydetmişti.


Yorumlar