Yekgirtu Genel Sekreteri Bahaddin:

"Türkiye, NATO, ABD ve diğer güçlerin bilgisi ve rızası dahilinde DAEŞ'i vurmak için Suriye'ye girdi" "DAEŞ ile mücadele için Irak topraklarında birçok ülke var. Türkiye'nin Irak'taki varlığının da bu açıdan ele alındığı zaman gayet doğal olduğu kanısındayım" "DAEŞ, Musul, Enbar ve Salahaddin'i işgal edip, oradaki Sünnilere ağır darbe vurdu. Bu bölgelerdeki Sünniler, yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldı"

Google Haberlere Abone ol
Yekgirtu Genel Sekreteri Bahaddin:

ERBİL (AA) - İDRİS OKUDUCU/ DİLŞAD SEYFEDDİN - Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na yakınlığıyla bilinen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) Genel Sekreteri Selahaddin Bahaddin, Türkiye'nin Suriye'de olduğu gibi Musul'da da DAEŞ'e karşı Irak'ta varlık göstermesinin gayet doğal olduğunu belirtti.

Bahaddin, Musul'u kurtarma operasyonu, Türkiye'nin DAEŞ'le mücadelesi ve Irak'taki Sünnilerin genel durumu hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin DAEŞ ile mücadelede kararlı bir politika izlediğini vurgulayan Bahaddin, bu nedenle Türkiye'nin bölgede yaşanan gelişmelerden uzak tutulmasının doğru olmadığı görüşünü savundu.

Terör örgütü DAEŞ'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyon güçlerine Türkiye'nin sonradan katılmasına rağmen şu anda örgütle mücadelede önemli rol oynadığını belirten Bahaddin, "Türkiye, NATO, ABD ve diğer güçlerin bilgisi ve rızası dahilinde DAEŞ'i vurmak için Suriye'ye girdi. Bu da Türkiye'nin DAEŞ'in elinde tuttuğu kentlere girmesi veya müdahale etme politikasının değiştiğini gösteriyor." dedi.

"Suriye'deki DAEŞ'e müdahale edilmesine izin veriliyorsa, Irak'ta da DAEŞ var. Musul şu anda DAEŞ'in elinde" diyen Bahaddin, "DAEŞ ile mücadele için Irak topraklarında birçok ülke var. Türkiye'nin Irak'taki varlığının da bu açıdan ele alındığı zaman gayet doğal olduğu kanısındayım. Eğer bunun dışında Türkiye konusunda başka bir hassasiyet varsa karşılıklı anlayışla çözülmesi lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Musul'u kurtarma operasyonuyla ilgili ise Bahaddin, IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin 29 Eylül'de Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile yaptığı görüşmede kendisinin de yer aldığını aktardı.

Bahaddin, toplantıda Musul operasyonunun detaylı bir şekilde ele alındığını belirterek şunları söyledi:

"Kent merkezine kimin gireceğine dair yapılan görüşmelerin sonucunda Irak ordusuna bağlı askerler ve Haşdi Vatani'nin (Türkiye tarafından eğitilen Sünni gönüllü güçler) girmesine karar verildi. Askeri plana göre bu iki güç kente girecek. Haşdi Şabi (Şii milisler) ve Peşmerge güçleri ise kent çevresindeki bölgelere kadar ilerleyecek ancak merkeze girmeyecek."

- "Sünniler 2003'ten beri kan kaybediyor"

Irak'taki Sünnilerin durumuna dair de konuşan Bahaddin, ABD'nin Irak'ı işgal ettiği 2003 yılından bu yana Sünnilerin sürekli kan kaybettiğini söyledi. DAEŞ saldırılarından da en çok etkilenen taraflardan birisinin yine Sünniler olduğu görüşünü dile getiren Bahaddin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"DAEŞ, Sünnilerin yoğunlukla yaşadığı Musul, Enbar ve Salahaddin illerini işgali sırasında orada yaşayan halklara büyük zarar verdi. Eski Baasçıların, El- Kaide'ye sempati duymaya başlamasıyla birlikte, Sünnilerin geleceği de kararmaya başladı. İlk önce Irak'ın batısındaki Felluce'de kriz ortaya çıkardılar. Daha sonra ise DAEŞ, Musul, Enbar ve Salahaddin'i işgal edip, oradaki Sünnilere ağır darbe vurdu. Bu bölgelerdeki Sünniler, yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldı. Bölgelerini terk eden Sünniler Türkiye, Avrupa ve Kürdistan bölgesine doğru göç etti. DAEŞ sonrası göç, Sünnilere vurulan başka bir darbedir. Çünkü evlerini terk edenlerin yerlerine geri dönmeleri biraz zor görünüyor."

- "Sünniler için federal bir bölge şart"

Irak'taki Sünnilerin halihazırda büyük bir kaosun içerisinde olduğunu dile getiren Bahaddin sözlerini, "Sünniler, kendi aralarındaki çeşitli ihtilaflardan dolayı siyasi olarak her geçen gün güç kaybediyorlar. Sünniler, Irak'ın en önemli unsurlarından biridir. Bu insanların korunması ve güvenliklerinin sağlanması, geleceklerini tayin edip, aldıkları darbeleri telafi edebilmeleri için federal bir bölgelerinin olması şart." diyerek tamamladı.


Yorumlar