Yasa Meclis'ten geçti, yardımcı doçentlik kaldırılıyor peki yerine ne geliyor?

Yardımcı doçentlik tamamen mi kaldırılıyor? Yardımcı doçentliğin yerine hangi kadro geliyor? Detaylar haberimizde...

Google Haberlere Abone ol
Yasa Meclis'ten geçti, yardımcı doçentlik kaldırılıyor peki yerine ne geliyor?

Muhammed Öylek | Sonhaberler.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üniversitelerde yardımcı doçent kadrosunu eleştirmiş dünyada hiç bir örneğinin olmadığını ve değiştirilmesi gerektiğini söylemişti. Bu haberi duyan vatandaşlar "yardımcı doçentlik nedir?", "yardımcı doçentlik kadrosu tamamen mi kaldırılıyor" "yardımcı doçentlik yerine hangi kadro geliyor?" gibi soruları sormaya başladı. Vatandaşların yardımcı deoçentlik ile ilgili merak ettiği soruların cevabı haberimizde.

KANUN MADDESİ MECLİS'TEN GEÇTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce dünyada hiç bir benzeri yok diyerek kaldırılacağı sinyalini verdiği "yardımcı doçentlik" kadrosunun düzenlenmesine dair kanun teklifi Meclis gündemine geldi. "Yardımcı doçentlik" kadrosu yerine "doktor öğretim üyesi" kadrosunun ihdas edilmesini öngören "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"nin birinci bölümündeki ilk 8 maddesi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. 

YARDIMCI DOÇENTLİK NEDİR?

Yardımcı doçentlik 2547 sayılı kanunla düzenlenen yönetmelikte yer alan öğretim üyeleri ünvanları arasında yer alan bir kadrodur. Bu kanunda öğretim üyeleri, profesörler, doçentler ve yardımcı doçentler olarak tanımlanmıştır. Yardımcı doçentler doktorasını yapan ve üniversitelerin aradığı şartları yerine getiren öğretim elemanlarından oluşur. Gerekli değerlendirmeler seçilen öğretim üyeleri tarafından yapıldıktan sonra uygun bulunması halinde atanması rektör tarafından yapılır. Yardımcı doçentlik kadrosuna atanmak için temel iki şart vardır ve kanunda bu iki şart açıkça belirtilmiştir. Öte yandan Üniversitelerde derslere genelde profesörler, doçentler ve yardımcı doçentler ders verirler. 

YARDIMCI DOÇENTLİK NEDEN KALDIRILIYOR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, akademisyenlere yaptığı konuşmada yardımcı doçentliğin dünyanın hiç bir yerinde örneği olmadığını ve doçent olmak isteyenlerin önünde bir engel olduğu eleştirilerini yöneltmiş ve kaldırılması gerektiğini ifade etmişti. Bu konuşmanın ardından araştırma ve çalışmalarını yürüten ilgili kurumlar yeni düzenleme ile ilgili maddeleri sundular. Yardımcı doçentliğin yerine gelecek olan doktor öğretim üyesi kadrosu ile akademi de ilerlemenin daha hızlı olması bekleniyor. 

YERİNE NE GELİYOR?

TBMM Genel Kurulunda, AK Parti Kayseri Milletvekili ve Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın "yardımcı doçentlik" kadrosu yerine "doktor öğretim üyesi" kadrosunun ihdas edilmesini öngören "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"nin birinci bölümündeki ilk 8 maddesi kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, "yardımcı doçentlik" kadrosu yerine, "doktor öğretim üyesi" kadrosu ihdas edilecek. Öğretim elemanları, yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve araştırma görevlilerinden, öğretim üyeleri ise profesör, doçent ve doktor öğretim üyesinden oluşacak.

Doktor öğretim üyesi, doktora çalışmalarını başarı ile tamamlamış, tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olan, akademik unvana sahip kişi olarak tanımlanıyor.

Yorumlar