Yabancı öğrencisi olan öğretmenlere eğitim

- MEB ve UNICEF'in iş birliği ile 81 ilden seçilen 500 rehber öğretmene ile sınıfında yabancı uyruklu öğrenci bulunan yaklaşık 25 bin öğretmene, "kapsayıcı eğitim" verilmeye başlandı - MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Aktekin: - "Eğitimde ilk olarak öğretmenlerin yabancı uyruklu öğrencilerin mevcut şartları ve içinden geçtikleri süreçlerle ilgili farkındalıklarını artırmak için çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek" - "Program, kapsayıcı eğitimin kavramsal çerçevesi, kapsayıcı eğitim için nasıl bir okul ve eğitim ortamının oluşturulması gerektiği, öğretmenlerin yabancı uyruklu öğrencilere pedagojik anlamda nasıl destek olabileceği konularını kapsıyor"

Google Haberlere Abone ol
Yabancı öğrencisi olan öğretmenlere eğitim

ANKARA (AA) - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) iş birliği ile 81 ilden seçilen 500 rehber öğretmene ve sınıfında yabancı uyruklu öğrenci bulunan yaklaşık 25 bin öğretmene, "kapsayıcı eğitim" verilmeye başlandı.

MEB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, MEB ile UNICEF'in iş birliğiyle 81 ilden seçilen 500 rehber öğretmene ve sınıfında yabancı uyruklu öğrenci bulunan yaklaşık 25 bin öğretmene göçmen öğrencilerin tutum, davranış, bilgi, beceri ve yaklaşımlarına ilişkin gelişimlerinin sağlanmasında eğitim vermek üzere, "kapsayıcı eğitim" düzenlenecek.

Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünce 21 Kasım'da Antalya'da başlayan ve farklı üniversitelerden 74 akademisyen tarafından verilen 84 saatlik eğitim, 2 Aralık'a kadar devam edecek.

Antalya'da bir otelde düzenlenen eğitim programının açılışında konuşan Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Semih Aktekin, Türkiye'ye gelen göçmenleri yabancı değil, "misafir" olarak kabul ettiklerini belirterek, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında diğer öğrencilerle birlikte eğitim alan Suriyeli öğrencilerin eğitime entegre olmasının amaçlandığını bildirdi.

Eğitim programının önemine değinen Aktekin, "Eğitimin, farklılıkları bulunan gruplara ancak 'birlikte eğitim' anlayışıyla yapılması gerekiyor. Başta Suriyeli mültecilere yönelik geçici olarak düşünülen politikalar artık değişiyor. Milli Eğitim Bakanlığı olarak tüm çalışmalarımızda ülkemizdeki öğrenciler ile birlikte misafir öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz için de aynı ciddiyetle çalışmalar yapılıyor. Türkiye olarak 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen ile 3 milyondan fazla Suriyeliye ve 150 binden fazla Suriyeli öğrenciye ev sahipliği yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

- 500 rehber öğretmene eğitim

UNICEF'le devam eden iş birliği çerçevesinde, kasımda 81 ilden seçilen 500 rehber öğretmenin eğitileceğini ve bunlar aracılığıyla sınıfında yabancı öğrenci bulunan yaklaşık 25 bin öğretmene eğitim verileceğini bildiren Aktekin, eğitimin kapsamına ilişkin şunları kaydetti:

"Eğitimde ilk olarak öğretmenlerin yabancı uyruklu öğrencilerin mevcut şartları ve içinden geçtikleri süreçlerle ilgili farkındalıklarını artırmak için çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Ardından, programda kapsayıcı eğitimin kavramsal çerçevesi, kapsayıcı eğitim için nasıl bir okul ve eğitim ortamının oluşturulması gerektiği, öğretmenlerin yabancı uyruklu öğrencilere pedagojik anlamda nasıl destek olabileceği, bu öğrencileri nasıl değerlendirebileceği, öğrencilerle etkin iletişim kurma yolları ile psiko-sosyal anlamda öğrencilere nasıl destek sağlanabileceği konuları kapsamaktadır. Bu sürece ek olarak katılımcılara yetişkin eğitiminin etkin bir şekilde nasıl verilmesi gerektiğine yönelik bir eğitim de verilecek."

Yorumlar