"Vergilerle ilgili yapılan çalışma her ortamda ifade ettiğimiz talepti"

- İSTİB Başkan Yardımcısı Koyunseven: - "Vergilerle ilgili yapılan çalışma bizim her ortamda ifade ettiğimiz bir talepti. Bir iş yapıyorsunuz elli çeşit vergi, resim ve harç ödüyorsunuz. Bunun sadeleştirilmesi lazımdı" - "Sertifikalı Ürün Borsası'nın kurulması güvenli ticaret alanı oluşturacak"

Google Haberlere Abone ol
"Vergilerle ilgili yapılan çalışma her ortamda ifade ettiğimiz talepti"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkan Yardımcısı İlhan Koyunseven, "Vergilerle ilgili yapılan çalışma bizim her ortamda ifade ettiğimiz bir talepti. Bir iş yapıyorsunuz elli çeşit vergi, resim ve harç ödüyorsunuz. Bunun sadeleştirilmesi lazımdı." dedi.

İSTİB Temmuz ayı olağan toplantısında konuşan Koyunseven, Başbakan Binali Yıldırım'ın bayram öncesinde açıkladığı ekonomik paket ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Koyunseven, "Bu 20 maddelik ekonomik tedbir paketini incelediğimizde iş dünyası için adeta bayram hediyesi şeklinde düzenlemeler olduğunu görüyoruz." şeklinde konuştu.

İSTİB'in 2014-2018 yıllarını kapsayan bir stratejik plan ve buna bağlı olarak hazırlanan yıllık iş programları çerçevesinde çalışmalar yaptığını hatırlatan Koyunseven, "Yönetime geldiğimiz yıldan beri öncelikli olarak gündemimize aldığımız önemli sorunlar var. Finansman sorunları, dış pazarlara kolay erişim, girdi maliyetleri, bürokratik süreçlerin iyileştirilmesi. Bu konularda çeşitli girişimlerde bulunduk, hükümet üyelerimizle bir araya geldiğimizde bu sorunlarımızı ifade ettik." diye konuştu.

Vergilerle ilgili yapılan çalışmanın kendilerinin her ortamda dile getirdiği bir talep olduğunu kaydeden Koyunseven, "Bir iş yapıyorsunuz elli çeşit vergi, resim ve harç ödüyorsunuz. Damga vergisi de ayrı bir mesele idi. Bir sözleşme yapıyoruz, kaç nüsha ise o kadar artan bir damga vergisi ödüyorduk. Bunun sadeleştirilmesi lazımdı. Bu paket ile girdi maliyetlerimiz içerisinde önemli bir yer tutan vergi, resim ve harçlarda indirim ve sadeleştirme talebimiz karşılanmış olacak." ifadelerini kullandı.

Koyunseven, borsa üyelerinin yakından ilgilendiği, birçoğunun da içinde olduğu tarım sektöründe de yatırım teşvik belgesi kapsamındaki binalardan ve arazilerden emlak vergisi alınmaması ve tarım desteklerinin yıl içerisinde iki kez verilmesi ile ilgili bir düzenleme yapıldığını anlattı.


- "Sertifikalı Ürün Borsası, güvenli ticaret alanı oluşturacak"


Sertifikalı Ürün Borsası’nın kurulmasının gündemde olduğunu ifade eden Koyunseven, "Bu konuyu TOBB ve Bakanlık koordinasyon halinde yürütüyor. Bu sistemin kurulması ile üretici ile toptancının buluşacağı her iki taraf için güvenli bir ticaret alanı oluşacak." şeklinde konuştu.

Koyunseven, en önemli sorunlarından biri olan finansman sorunu ile ilgili de çalışmaların olduğunu ve Merkez Bankası'nın faiz düşürdüğünü ama bankaların hala bu düşüşe ayak uyduramadığını belirtti.

İSTİB Başkan Yardımcısı Koyunseven, teminatların düşürülmesi ve menkullerin de teminat olarak gösterilebilmesinin sağlanmasıyla maliyetlerde düşüş olacağını da vurguladı.

Sadece yük taşıma amacıyla kullanılan kamyon ve kamyonetlere ÖTV muafiyeti getirildiğini belirten Koyunseven şunları kaydetti:

"Bizler hepimiz toptan ticaretin içindeyiz. Birçoğumuz taşıma işini kendisi yapıyor, birçoğumuz da bu hizmeti dışarıdan alıyor. Bu düzenleme de araçlarını yenileyecekler için bir fırsat, hizmet alanlar için ise maliyet düşüşü anlamına geliyor. Dış ticaret yapan arkadaşlarımız bilirler, bir ihracat için birçok farklı kurumda işlemler yürütülüyordu. Yeni düzenleme ile dış ticaretle ilgili yetkiler Gümrük ve Ticaret Bakanlığında toplanacak. Bu başarılırsa karmaşık bürokratik süreçlerde zamanımızı artık kaybetmeyeceğiz. Ayrıca ihracatçılara yeşil pasaport verilmesi düzenlemesi de gündemde. Şirket kuruluşunun ve tasfiyesinin kolaylaştırılması da bürokratik süreçleri rahatlatacaktır. Bölgesel bazlı teşviklerin yanı sıra proje bazlı teşviklerin de hayata geçirilmesi ise yatırım ortamının iyileşmesini sağlayacaktır."

Yorumlar