Uluslararası Maden ve Metalürji Kongre ve Fuarı

- Kazakistan’da düzenlenen fuara 20’den fazla ülkeden maden ve metalürji şirketi katıldı

Google Haberlere Abone ol
Uluslararası Maden ve Metalürji Kongre ve Fuarı

ASTANA (AA) – Kazakistan’da düzenlenen "Uluslararası Astana Mining and Metallurgy Kongre ve Fuarı" ( Uluslararası Maden ve Metalürji Kongre ve Fuarı) 20’den fazla ülkeden maden ve metalürji şirketlerini bir araya getirdi.

Bağımsızlık Sarayında düzenlenen kongreye, Kazakistan Başbakan Birinci Yardımcısı Bahıtcan Sagintayev ve Yatırım ve Kalkınma Bakanı Aset İsekeşev’in yanı sıra çok sayıda maden şirketinden temsilci katıldı.
İki gün sürecek kongrenin açılış konuşmasını yapan Sagintayev, metalürji alanında 300 bin kişinin çalıştığını belirterek, “Bu sektör halka istihdam sağlamanın yanı sıra rekabetçi ekonomiyi de sağlamaktadır.” dedi.

Kazakistan ekonomisinin ham madde işletmeciliğine yoğunluk verme aşamasında olduğuna işaret eden Sagintayev, ham madde kaynaklarının tasarruflu kullanımı, enerji verimliliğinin artırılması ve teknolojik ürünlerin üretiminin metalürji alanının gelişmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Yatırım ve Kalkınma Bakanı İsekeşev de, kongreye 20’den fazla ülkeden maden şirketinin katıldığını belirtirken, “Kongre ve fuar sonucu önemli anlaşmalara imza atılacağına inanıyorum.” diye konuştu.

2015 yılında Rusya ve Çin’e sevkiyatın durdurulması sonucu Kazakistan’da metal cevheri üretiminin yüzde 2 düştüğünü hatırlatan İsekeşev, 2016 yılında ise metalürji üretiminde en az yüzde 2, metal cevher madenciliğinde ise yüzde 5 artış beklendiğini kaydetti.

Fuara çok sayıda yerel ve yabancı maden şirketi katıldı. Şirketlerin kurduğu standlarda ise madencilik alanındaki yeni teknoloji ve yöntemler sergilendi.

Londra merkezli bir Kazak maden şirketinin yönetim kurulu başkanı Eldar Mamedov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kazakistan ve Kırgızistan’da bakır, altın ve gümüş madenlerinin işletmesini yaptıklarını belirterek, “Ürünlerimizin önemli bir kısmı stratejik ortaklarımız olan Çin ve Avrupa’ya giderken küçük bir kısmı da Türkiye’ye gidiyor." dedi.

Mamedov, bu tarz kongre ve fuarların şirketler arasında deneyim ve yeni teknoloji alışverişinde önemli bir rol oynadığını belirtti.

Yorumlar