UAEA Yönetim Kurulu Toplantısı

- UAEA Başkanı Amano: - "(İran) Bu faaliyetler, ajansın standart denetim pratiklerine uygundur" - "Kuzey Kore'yi, BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesindeki yükümlülüklerine tamamen uymaya, güvence denetimleri anlaşmasının uygulanması için ajans ile işbirliği yapmaya ve diğer bütün sorunları çözmeye davet ediyorum"

Google Haberlere Abone ol
UAEA Yönetim Kurulu Toplantısı

VİYANA (AA) - Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Yukiya Amano, İran'ın nükleer anlaşmadan doğan yükümlülüklerini yerine getirdiğini belirterek, "(İran'ın) Bu faaliyetleri, ajansın standart denetim pratiklerine uygundur." dedi.

Amano, UAEA Yönetim Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı kararı ışığında İran'ın nükleer faaliyetlerinin denetlenmesine ilişkin raporun daha önce yayınlandığını ifade etti.

İran'ın nükleer kapasitesini onaylama ve gözlemleme faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Amano, "Bu faaliyetler, ajansın standart denetim pratiklerine uygundur." diye konuştu.

Amano, İran'ın nükleer anlaşmaya uygun olarak güvence denetimleri anlaşmasını da uyguladığını ve Ek Protokol kapsamında İran'ın tesis ve lokasyonlarına erişimin sağlandığını söyledi.

Öte yandan Amano, Kuzey Kore'nin nükleer programının endişe kaynağı olmaya devam ettiğini ve BM kararlarına uymayı istediği yönünde bir göstergenin bulunmadığını kaydetti.

Ajansın Kuzey Kore'nin nükleer sorununun barışçıl çözümüne hazır olduğunu belirten Amano, "Kuzey Kore'yi, BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesindeki yükümlülüklerine tamamen uymaya, güvence denetimleri anlaşmasının uygulanması için ajans ile işbirliği yapmaya ve diğer bütün sorunları çözmeye davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

Suriye'de denetim yapılamadığını aktaran Amano, Suriye hükümetini de sorunların çözümü için işbirliği yapmaya davet etti.

Yorumlar