Türkiye'den Makedonya'ya şefkat eli

- Başbakanlık AFAD, Makendoya'da meydana gelen sel felaketinden etkilenen vatandaşların yaralarını sarmak için harekete geçti

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den Makedonya'ya şefkat eli

ANKARA (AA) - Başbakanlık Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Makendoya'da meydana gelen ve 22 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinden etkilenen vatandaşlara Türkiye'nin şefkat elini uzattı.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Makedonya'nın başkenti Üsküp ve civarında büyük maddi hasara ve 22 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan sel felaketinin ardından, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) hemen harekete geçti.

AFAD insani yardım ekibinin bölgede açılan yaraları sarmak için 24 saat içinde hazırlıklarını tamamladığı ve Üsküp için yola çıktığı bildirildi. AFAD ekiplerinin ilk olarak sel felaketinin yoğun yaşandığı Hasanbey köyünü ziyaret ettiği, selzedelerin ihtiyaçlarını öğrenerek Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil ve Makedonya’daki Türk yetkililer ile toplantı yapıldığı belirtilerek, bölgenin ihtiyaçlanının AFAD koordinasyonunda yardımların afetzedelere ulaşmasının sağlanacağı ifade edildi.

Bölgede, öncelikli olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle evlerin temizliğinin yapıldığı, gıda ve su ihtiyacının ise Türk Kızılayı, Türk sivil toplum kuruluşları ve İstanbul ile Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlandığı, selden etkilenen bölgelerde acil jeneratör ihtiyacının da AFAD tarafından karşılanacağı bildirildi.

Makedonya’da sürdürülen iyileştirme çalışmalarının Hristiyan köylerinde yoğunlaşmış olması sebebiyle, Müslüman köylerinde halkın yardım çalışmalarını kendi imkanlarıyla sürdürmeye çalıştığına işaret edilerek, Türkiye’nin yardımlarının bölgedeki Müslüman halk için de kritik önem taşıdığı vurgulandı.

- Türkiye’nin Balkan ülkelerine desteği devam ediyor

Türkiye’nin, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, Balkan ülkelerine yaptığı yardımların da devam ettiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Türkiye son 6 yılda; Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Kosova, Makedonya ve Sırbistan’ın maruz kaldığı afetlerde hızla bölge ülkelerinin yardımına yetişti. Son 6 yılda, AFAD koordinasyonunda yapılan yardımların toplam miktarı 1 milyon 600 bin liraya ulaştı. AFAD İnsani Yardım ekiplerinin ulaştırdığı yardımlar, Türkiye’nin kalkınma odaklı insani yardım yaklaşımına uygun olarak, öncelikle yerelden temin ediliyor. Böylece afetten etkilenen ülke ekonomisinin kalkınmasına destek olunuyor."


Yorumlar