Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan 5'inci İş Forumu

- Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mustafayev: - "(15 Temmuz darbe girişimi) Türkiye'nin birliğini bozacak bu cinayet hadisesi, bütün Azerbaycan halkını da derinden üzdü. Türk devleti ve halkı bu hadiseden de şerefle çıktı. Türkiye bugün inkişaf ediyor ve öz dostlarını sevindiriyor" - Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Gakharia: - "Forum, hem mevcut dostluk ilişkilerinin pekiştirilmesi, hem bölge ekonomisinin büyütülmesi, hem de ülkelerin kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesi açısından önemli"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan 5'inci İş Forumu

İSTANBUL (AA) - Azerbaycan Ekonomi Bakanı Şahin Mustafayev, Türkiye'nin birliğini hedef alan Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminden Türk devleti ve halkının şerefle çıktığını belirterek, "Türkiye bugün inkişaf ediyor ve öz dostlarını sevindiriyor." dedi.

Mustafayev, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan 5'inci İş Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, üç ülke arasındaki iş birliğinin bütün dünya için önemli bir örnek teşkil ettiğini bildirdi.

Dünyada çeşitli bölgelerde siyasi ve ekonomik sorunlar hüküm sürerken Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan'ın dostluk içinde 5'inci defa bir araya gelmesinin umut verici olduğunu ifade eden Mustafayev, üç ülke arasındaki iş birliğinin bölgesel istikrar ve güvenliğe verilen önemden ileri geldiğini söyledi.

Türkiye'de Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleşen 15 Temmuz darbe girişimine değinen Mustafayev, "Türkiye'nin birliğini bozacak bu cinayet hadisesi, bütün Azerbaycan halkını da derinden üzdü. Türkiye halkı birlik içinde devletinin yanında yer alarak bu cinayeti engelledi. Azerbaycan devleti bu hadiseyi ilk gününden itibaren en yüksek seviyede kesin olarak kınadı, Türkiye halkı ve devletinin yanında olduğunu bildirdi. Türk devleti ve halkı bu hadiseden de şerefle çıktı. Türkiye bugün inkişaf ediyor ve öz dostlarını sevindiriyor." diye konuştu.

Siyasi dostluk ve komşuluk ilişkilerinin üç ülkeyi yakınlaştırdığını ifade eden Mustafayev, iktisadi alanda gelişen iş birliği için hala geniş imkanlar bulunduğunu ifade etti.

Mustafayev, "Bölgede istikrarı bozan, işgal siyaseti güden ve komşu ülkelerde toprak iddiaları olan Ermenistan, bu tür iş birliği girişimlerinde hep kenarda kalacaktır. Azerbaycan toprakları işgal atında kaldıkça, Ermenistan'ın hiçbir zaman böyle imkanlardan yararlanma şansı olmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Bakan Mustafayev, Azerbaycan'ın büyük önem verdiği bu foruma, Azeri iş adamlarının da memnuniyetle katıldığını aktardı.

Azerbaycan'ın en çok yatırım yaptığı ülke olan Türkiye'nin aynı zamanda birinci dış ticaret partnerleri olduğunu anlatan Mustafayev, Azerbaycan'da 3 bine yakın Türk şirketinin, Türkiye'de ise 2 bine yakın Azeri şirketin faaliyet gösterdiğini ve bu sayıların gitgide arttığını dile getirdi.

Mustafayev, daha fazla Türk ve Gürcü şirketi Azerbaycan'a yatırım yapmaya davet etti.


- "Potansiyelin büyümesi için iş birliği artarak devam etmeli"


Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Giorgi Gakharia ise Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan İş Forumu'nun, hem mevcut dostluk ilişkilerinin pekiştirilmesi, hem bölge ekonomisinin büyütülmesi, hem de ülkelerin kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesi açısından önemli olduğunu bildirdi.

Türkiye ve Azerbaycan'ın Gürcistan için en büyük ticaret ve yatırım ortağı ve ulaştırma projelerini içeren planlama reformunun önemli paydaşları olduğuna dikkati çeken Gakharia, üç ülke arasındaki dostluk ve komşuluk ilişkilerinin dünyaya örnek olduğunu söyledi.

Gakharia, üç ülke arasındaki ilişkilerdeki potansiyelin büyümesi için iş birliğinin artarak devam etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Forum kapsamında, "bölgesel iş birliği ve proje finansman modelleri" ile "lojistik ve ulaştırma" başlıklı paneller gerçekleştirildi.


Yorumlar