Türk Dil Bayramı

- Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Koncuk: - "Türkçemiz ne yazık ki yabancı dillerin istilası altındadır. Başta cadde, sokak isimleri olmak üzere lokanta, eğlence ve alışveriş merkezi ile birçok iş yeri isimlerinin yabancı sözcüklerden seçilmesi, bu şekilde Türkçenin adeta yok sayılması dilimize büyük darbe vurmaktadır" - "Yabancı tabela hastalığına millet olarak son vermeliyiz. Devletimizin, belediyelerimizin bu konuda önlem alması da bir mecburiyet haline gelmiştir"

Google Haberlere Abone ol
Türk Dil Bayramı

ANKARA (AA) - Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türkçe'nin yabancı dillerin istilası altında olduğunu belirterek, başta cadde, sokak isimleri olmak üzere lokanta, eğlence ve alışveriş merkezi ile birçok iş yeri isimlerinin yabancı sözcüklerden seçilmesinin ve bu şekilde Türkçe'nin adeta yok sayılmasının Türkçe'ye büyük darbe vurduğunu ifade etti.

Koncuk, "Türk Dil Bayramı" dolayısıyla yayımladığı mesajda, milliyetin çok belirgin niteliklerinden birinin dil olduğunu, "Türk milletindenim." diyen herkesin mutlaka Türkçe konuşması gerektiğini vurguladı.

Atatürk'ün dil konusundaki hassasiyetine işaret eden Koncuk, 26 Eylül 1932 tarihinde toplanan Türk Dil Kurultayında birçok önemli karara imza atıldığını bildirdi.

Dilin, milli kimliğin yaşatılması anlamına geldiğini belirten Koncuk, şöyle devam etti:

"Diline sahip çıkmayan, dilini korumasız, savunmasız bırakan, diline yönelik saldırıları geri püskürtmeyen milletler her zaman dağılmaya, yok olmaya mahkumdur. Bu nedenledir ki dilimizi korumak, geliştirmek, gerek eğitim, gerekse bilim dili olarak varlığını sürdürmesini sağlamak, soluduğumuz oksijen kadar değerlidir."

Koncuk, Türk dilinin yıllardan beri çeşitli tehdit ve tehlikelere maruz kaldığına dikkati çekerek, bu tehlikelerden en büyüğünün bölücü unsurların Türkçe'ye yönelik saldırıları olduğuna değindi.

- "Her türlü kirli oyun sergilenmektedir"

Ana dilde eğitim talebinin yıllardır süregeldiğini ifade eden Koncuk, şu değerlendirmelerde bulundu:

"O bölgelerde yoğun propaganda çalışmaları yapılmakta, ailelere çocuklarını okula göndermemeleri yönünde baskı kurulmakta, okullara molotof kokteylleri atılarak öğrencilere, öğretmenlere gözdağı verilmekte ve onları eğitimden uzaklaştırmak için her türlü kirli oyun sergilenmektedir. Hatta hatırlanacağı üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ana dilde eğitim veren sözde okullar bile açılmıştı. Eğitimi baltalamayı, çocuklarımızı Türk milli eğitiminden koparmayı hedefleyen bu bölücü çetelere Türkiye Cumhuriyeti Devleti hiçbir zaman izin etmeyecektir. Bu ülkenin birliğine, bütünlüğüne yönelik saldırılar, bölücü unsurların terörist faaliyetleri, iki dilli eğitim üzerinden iki kültürlü toplum oluşturma gayretleri hiçbir zaman başarıya ulaşamayacaktır."

- "Türkçeyi yozlaştıran örneklerle karşı karşıya kalıyoruz"

Koncuk, Türkçe'nin yabancı dillerin istilası altında olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Başta cadde, sokak isimleri olmak üzere lokanta, eğlence ve alışveriş merkezi ile birçok iş yeri isimlerinin yabancı sözcüklerden seçilmesi, bu şekilde Türkçe'nin adeta yok sayılması dilimize büyük darbe vurmaktadır. Hatta bu ucube durum çocuklarımıza verilen isimlerde bile etkisini hissettirmektedir. Yabancı isimlerle açılan iş yerlerinin daha havalı göründüğünü düşünenler ya da bu şekilde daha çok müşteri çekmeyi umut edenler yanılmaktadır. Yabancı tabela hastalığına millet olarak son vermeliyiz. Devletimizin, belediyelerimizin bu konuda önlem alması da bir mecburiyet haline gelmiştir. İş yerlerinin Türkçe isimlerle açılması teşviklerle mutlaka özendirilmelidir. Öte yandan radyo ve televizyon programlarında, dizilerde, reklamlarda, şarkı sözlerinde bile Türkçe'yi yozlaştıran örneklerle karşı karşıya kalıyoruz. Türkçe'nin hatalı kullanımının önüne geçilmesi, topluma örnek olması gereken kesimlerin Türkçe'yi doğru bir şekilde kullanması bu noktada büyük önem taşımaktadır."

Yorumlar