"Türk-Amerikan İlişkileri ve Sonraki ABD Yönetimi" raporu

- SETA DC Araştırma Direktörü Kanat'ın kaleme aldığı rapora göre, yeni ABD yönetiminin önündeki en önemli üç konu Suriye krizi, PYD ve FETÖ elebaşı Gülen'in iadesi olacak - Kanat: - "Ankara ile Washington arasında bir güven sorunu var ve yeni Amerikan yönetiminin öncelikle bu güven sorununu aşmak için yapıcı adımlar atması lazım"

Google Haberlere Abone ol
"Türk-Amerikan İlişkileri ve Sonraki ABD Yönetimi" raporu

WASHINGTON (AA) - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Washington Ofisinin (SETA DC) yayımladığı "Türk-Amerikan İlişkileri ve Sonraki ABD Yönetimi" başlıklı raporda, Türk-Amerikan ilişkileri açısından yeni ABD yönetiminin önündeki en önemli konuların Suriye krizi, PYD ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi olacağı belirtildi.

SETA DC Araştırma Direktörü Kılıç Buğra Kanat'ın Jackson Hannon ve Jack Durkee ile birlikte kaleme aldığı "Türk-Amerikan İlişkileri ve Sonraki ABD Yönetimi" başlıklı rapor yayımlandı.

NATO üyesi iki müttefik ülke arasındaki ilişkilerin zor bir dönemden geçtiği vurgulanan raporda, yeni ABD yönetimine ilişkin değerlendirmeler de yer aldı.

Raporda, Suriye'de henüz çözülemeyen krizin, ABD'nin, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD ile ilişkilerinin ve Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) elebaşı Gülen'in iadesi konularının, Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceği açısından yeni Amerikan yönetiminin önündeki en temel sorunlar olacağı kaydedildi.

Raporda özellikle Suriye kapsamında Obama yönetiminin bölgedeki müttefikleriyle ilişkilerinin çerçevesini netleştirmekte zorlandığı ve geç kaldığı vurgulanarak, bu "belirsiz Amerikan yaklaşımının" Türkiye'yi bazı noktalarda zorladığı ifade edildi.

Türkiye ile ABD arasında uzun zamandır Suriye'deki krizin çözümüne ilişkin yaklaşım farkı olduğu vurgulanan raporda, iki müttefik ülkenin halen net bir uzlaşma noktası bulamadığı dile getirildi.

- "PYD anlaşmazlığı devam ediyor"

Raporda, Türkiye'nin gözünde açık bir şekilde PKK'nın uzantısı olarak terör örgütü olan PYD'ye Washington yönetiminin verdiği desteğin iki ülke arasındaki ilişkilerde güven bunalımına neden olduğu ve yeni başkanın bu konuyla net bir şekilde ilgilenmesi gerektiği ifade edildi.

ABD'nin her fırsatta PYD'yi "DEAŞ'a karşı savaşan en etkili grup" olarak nitelemesinin Ankara'da meydana getirdiği rahatsızlığa dikkat çekilen raporda, PYD'nin DEAŞ'la mücadeleden fazlasını hedeflediği, ancak ABD'nin Türkiye'nin bu endişesini anlamadığı ya da "anlamak istemediği" kaydedildi.

Raporda, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'nin ABD'den iadesini talep ettiği FETÖ elebaşı Gülen'e yönelik Obama yönetiminin ciddi bir adım atmaması da Türk-Amerikan ilişkilerindeki bir başka sorun olarak not edildi.

Yine bu çerçevede Ankara'daki "ABD, 15 Temmuz darbe girişimini anlamıyor." hissiyatının önemli olduğu belirtilen raporda, yeni başkanın bu konuda daha fazla çaba göstermesi ve darbe girişimini yaşayan Türk halkına samimi ve sahici mesajlar vermesi gerektiği vurgulandı.

- "Ankara ile Washington arasında güven sorunu var"

Raporla ilgili görüşlerini AA muhabirine değerlendiren Kanat, "Ankara ile Washington arasında bir güven sorunu var ve yeni Amerikan yönetiminin öncelikle bu güven sorununu aşmak için yapıcı adımlar atması lazım." dedi.

ABD ile Türkiye arasında, Suriye'de kimyasal silahların kullanımından itibaren, PYD konusunda da Kobani'nin kurtarılmasından sonra başlayan yaklaşım farklılıklarının giderilemediğini anlatan Kanat, 15 Temmuz darbe girişimiyle güven açığının ciddi bir boyuta ulaştığını vurguladı.

- "Yeni başkan, Türk kamuoyuna da sahici mesajlar vermeli"

ABD yönetiminin, FETÖ elebaşı Gülen'in iadesi konusunu "ağırdan aldığı" yönündeki algıyı gidermek için hiçbir şey yapmadığını kaydeden Kanat, yeni başkanın, bu güven sorununu ve olumsuz algıyı aşabilmek için hem Türk karar vericilere hem de kamuoyuna samimi ve sahici mesajlar vermesi gerektiğine işaret etti.

Bundan birkaç yıl önce Suriye ve PYD konusunun bugünkü kadar "ulusal güvenlikle doğrudan ilgili konular" olmadığını ifade eden Kanat, artık her iki başlığın da Ankara için hayati öneme haiz ulusal güvenlik konuları olduğunu belirtti.

Obama yönetiminin sadece Türkiye ile değil, dünyanın farklı bölgelerindeki birçok müttefikiyle ilişkilerini "kötü" yönettiğini vurgulayan Kanat, "Yeni başkanın öncelikle müttefikleriyle olan ilişkilerindeki kafa karışıklığını ve belirsizliği gidermesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Yorumlar