Tunus'taki demokratikleşme süreci

- Carnegie Uluslararası Barış Vakfı Araştırması: - "Tunus, yaşadığı zor ekonomik koşullar nedeniyle demokrasi sürecinde riskli bir dönemden geçiyor. Uluslararası toplumun, demokrasi tecrübesinde başarısız olmaması için Tunus'a acilen ekonomik açıdan destek olması gerekiyor"

Google Haberlere Abone ol
Tunus'taki demokratikleşme süreci

TUNUS (AA) - Carnegie Uluslararası Barış Vakfından, yaşadığı zor ekonomik koşullar nedeniyle Tunus'un demokrasi sürecinde riskli bir dönemden geçtiği uyarısı yapılarak, uluslararası topluma demokrasi tecrübesinde başarısız olmaması için Tunus'a acilen destek olması çağrısında bulunuldu.

Tunus Başbakan Habib es-Sıyd, Kalkınma, Yatırım ve Uluslararası İşbirliği Bakanı İbrahim Yasin ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi katılımıyla başkent Tunus'ta düzenlenen "Vaat ve Uyarı Arasında:Tunus'la Yeni Ortaklık Çerçevesi" başlıklı sempozyumda, Merkezi Washington'da bulunan Carnegie Uluslararası Barış Vakfının, Tunus hakkında hazırladığı araştırma değerlendirildi.

Yaşadığı zor ekonomik koşullar nedeniyle Tunus'un demokratik süreçte riskli bir dönemden geçtiği vurgulanan araştırmada, uluslararası toplumun, demokrasi tecrübesinde başarısız olmaması için Tunus'a acilen ekonomik açıdan destek olması gerektiği aktarıldı.

Sempozyumda konuşan, vakfın Ortadoğu konulu Washington ve Beyrut'taki araştırmalarından sorumlu Ürdünlü diplomat ve siyasetçi Merven el-Muaşşir, söz konusu araştırmaya ilişkin, "Tunus'taki demokrasi tecrübesinin başarıya ulaşması kendileri için büyük çıkarlar sağlayacak olmasına rağmen önde gelen uluslararası kesimlerin, Suriye, Libya'daki gelişmelerle ilgilenmelerine rağmen Tunus'a karşı ilgisiz olmalarına çok şaşırdım." dedi.

- "Uluslararası toplumun Tunus'a daha fazla ışık tutması gerekir"

Muaşşir, terörle mücadele etmek ve aynı zamanda da Arap ülkeleri arasında tek olumlu fırsatı desteklemek için daha net adımlar atılması gerektiğini dile getirerek şunları kaydetti:

"Tunus hükümeti ne istediğini tam olarak biliyor. Tunus, önümüzdeki beş yıl içinde tam anlamıyla net bir ekonomik projeye sahip ama biz bir taraftan projelerin uygulanmasını hızlandırmak isterken diğer taraftan da uluslararası toplumdan Tunus'a daha fazla ışık tutmasını talep ediyoruz. Çünkü Tunus'un bu aşamada ekonomik yardımların artırılmasına daha fazlasına ihtiyacı var."

Ekonomik zorlukların ve güvenlik sorunlarının demokratik ölçüde Tunus deneyiminin başarısını etkilemesini istemediklerini dile getiren Muaşşir, Tunus'un demokratik alandaki başarısına ilk olarak ülkenin, ikinci olarak da bölgenin ihtiyacı olduğuna vurgu yaptı.

Muaşşir, Bakan Yasin'in "Tunus'un 'Marshall Planı'na benzer bir planı izlemesi gerektiği" sözlerine atıfta bulunarak, "Bunu, Marshall Planı olarak adlandıramayız. Ancak uluslararası topluma, Tunus'un bölgedeki öneminin farkına vararak yardımlarını artırmasını tavsiye ediyoruz." diye konuştu.

Marshall Planı, 2. Dünya Savaşı sonrasında 1948-1951 yıllarında Avrupa ülkeleri için yürürlüğe konan ABD kaynaklı bir ekonomik yardım paketi olarak biliniyor.


Yorumlar