Trakyalı tahnitçi 600 hayvanın içini doldurdu

- Tahnit ustası 86 yaşındaki Niyazi Savcı, 65 yıldır, nesli tükenme tehlikesi bulunan hayvanların içini doldurarak, gelecek kuşaklara tanıtmaya çalışıyor - Tarakya'daki tek tahnitçi Savcı: - "65 yılda yaklaşık 600 hayvanın içini doldurdum. Bunların bir kısmı evimde oluşturduğum özel odada, bir kısmı da Kırklareli Müzesi'nde sergileniyor" - "Hayatımı tahnitçiliğe adadım. Gelecek kuşaklar, bilinçsiz avlanma ve zirai mücadele nedeniyle birçok hayvanı canlı göremeyecek. Ben gelecek kuşaklara güzel bir hizmet bırakmak için gayret gösteriyorum"

Google Haberlere Abone ol
Trakyalı tahnitçi 600 hayvanın içini doldurdu

KIRKLARELİ (AA) - ÖZGÜN TİRAN - Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesinde yaşayan Trakya'nın tek tahnitçisi 86 yaşındaki Niyazi Savcı, 65 yıldır hayvanların içini dolduruyor.

Hayvan postlarını, ilaçlayıp özel işlemden geçirerek dolduran Savcı, hayatını tahnitçiliğe adadı. Savcı, 65 yılda Kırklareli çevresinde yaşayan 600'e yakın kuş ve yaban hayvanını tahnit etti. Bunların bir kısmını Kırklareli Müzesi'ne bağışlayan Savcı, evinin bir odasını da içini doldurduğu hayvanları sergileyerek müzeye dönüştürdü.

Savcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 65 yıldır yaklaşık 200 çeşit hayvanın içini doldurduğunu ve sanatını yaşatmak için gayret gösterdiğini söyledi.

Doğa bilinci oluşturmak ve doğayı korumak için tahnitçilik yaptığını belirten Savcı, ilerlemiş yaşına rağmen sanatını sürdürmeye çalıştığını dile getirdi.

Kendisine getirilen hayvanların içini doldurduğunu ifade eden Savcı, şunları kaydetti:

"Tahnitlediğim hayvanlar nesli tükenen ve tükenme tehlikesi altında olanlar. Onları bu şekilde yaşatıyorum. Çünkü ben hayvanları ve doğayı çok seviyorum. Bana getirilen pek çok hayvanın tarım ilaçlarından zehirlendiğini gördüm. Derelerde kurbağa sesi yok oldu. Kaplumbağaya rastlayamıyorsunuz. Gökyüzünde turna, dağda tahtalı göremez olduk. Artık, martı, sığırcık, kırlangıç, bıldırcın, üveyik, yeşilbaş ördek, ağaçkakan, sincap, sansar kalmadı denilecek durumda. Hiç olmazsa bundan sonrasını koruyalım. Marifet, bu hayvanları mumyalanmış şekilde değil, doğada, ağaçlar ve taşlar üzerinde korunmasıdır. Gelecek kuşaklara hizmet bırakabilmek için çalışıyorum. 65 yılda yaklaşık 600 hayvanın içini doldurdum. Bunların bir kısmı evimde oluşturduğum özel odada, bir kısmı da Kırklareli Müzesi'nde sergileniyor."

Hayvanların zirai mücadele ve bilinçsiz avlanma nedeniyle öldüğüne işaret eden Savcı, gelecek kuşakların artık canlı olarak kaplumbağa veya kurbağa göremeyeceklerini söyledi.

Savcı, artık hayatını tahnitçiliğe adadığını belirterek, "Çünkü gelecek kuşaklar bilinçsiz avlanma ve zirai mücadele nedeniyle birçok yerli ve göçmen hayvanımızı canlı olarak göremeyecek. Ben gelecek kuşaklara güzel bir hizmet bırakmak için gayret gösteriyorum. Trakya'da tahnitçilik yapan hiç kimse yok. Türkiye'de ise sadece altı kişiyiz." ifadelerini kullandı.



Yorumlar