Toyota, Türkiye'nin ilk hibrit ve crossover aracını banttan indirdi

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çelik: - "Toyota'nın Türkiye'deki faaliyetleri, çeyrek asrı geride bırakıyor. Toyota, Türkiye'den memnun, Türkiye de Toyota'dan memnun. İnşallah bu birliktelik bu şekilde devam edecek" - Vali Coş: - "İnşallah bu yeni model ve bundan sonra devam edeceğine inandığımız iş birliğiyle Türk-Japon dostluğu dünyada daha da gelişecek, emsalsiz bir noktaya ulaşacaktır" - Japonya'nın Türkiye Büyükelçisi Oka: - "Bu, hem Japonya hem de Türkiye için zafer günü ama Türkiye'deki azimli mühendislerimizin, gayretli işçilerimizin ve iki ülke arasındaki sarsılmaz ve köklü dostluğumuzun da göstergesi olduğunun altını çizmek isterim"

Google Haberlere Abone ol
Toyota, Türkiye'nin ilk hibrit ve crossover aracını banttan indirdi

SAKARYA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, "Toyota'nın Türkiye'deki faaliyetleri, çeyrek asrı geride bırakıyor. Toyota, Türkiye'den memnun, Türkiye de Toyota'dan memnun. İnşallah bu birliktelik bu şekilde devam edecek." dedi.

Çelik, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye'nin Sakarya'nın Arifiye ilçesindeki tesislerinde C-HR'nin üretim hattından çıkışı dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, yeni modelin Toyota ve Sakarya için hayırlı olmasını diledi.

Türkiye'de bu yıl otomotiv sektöründe birçok yeni yatırımın yapıldığına, kapasitenin arttığına, yeni model ve tasarımların devreye girdiğine şahit olduklarını aktaran Çelik, 15 Temmuz sonrası Türkiye ekonomisiyle ilgili endişe duyanlara, haksızca Türkiye'nin notunu düşürenlere en iyi cevabın, bu tür yatırımlar ve açılışlar olduğunu kaydetti.

Çelik, yerli ve yabancı ayrımı yapmadıklarına, bu ülkede üretim yapan herkesin kendileri için yerli olduğuna işaret ederek, "Bu ülkede üretim yapan her firma bizim başımızın tacıdır. Toyota'nın Türkiye'deki faaliyetleri, çeyrek asrı geride bırakıyor. Toyota, Türkiye'den memnun, Türkiye de Toyota'dan memnun. İnşallah bu birliktelik bu şekilde devam edecek. İnanıyorum ki Toyota, Türkiye'deki yatırımlarını daha da artıracak." diye konuştu.

Toyota C-HR modelinin Türkiye'de üretilen ilk hibrit ve crossover araç olduğuna değinen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yatırımla birlikte 2 bin ilave istihdam yapılmıştır. Bunun için ayrıca teşekkür ediyoruz. Ülkemiz hafif ve ağır araç üretiminde çok başarılı bir ülkedir ancak binek otomobil üretimi noktasında biraz gerilerdeydik. Bu nedenle otomobil satışlarında ithalatın çok ciddi pay aldığını düşünüyoruz. Bu tür yatırımlarla otomobil üretim kapasitemizin artıyor olmasından da ayrıca heyecan ve mutluluk duyuyoruz. Her yeni yatırım, ihracatın ve istihdamın artmasını sağlıyor, ülkemizin hedeflerine daha yakınlaşması, daha güçlü, müreffeh bir Türkiye anlamına da geliyor. Türkiye ekonomisi sürekli büyüyor."

Vali Hüseyin Avni Coş da Türkiye'nin huzur ve istikrar kaynağı bir ülke olmasının devam ettiğini belirterek, Türkiye'ye inanan ve güvenen yatırımcıların bugün de bundan sonra da mahçup olmayacağını dile getirdi.

Toyota'nın da bu yeni modelinin hem Türkiye hem de Sakarya için verimli, kazançlı ve bereketli olacağını ifade eden Coş, "Toyota Türkiye fabrikası, çalışanları, üretimi, ihracatı, varlığı ve yeni yatırımlarıyla aynı zamanda Türkiye ve Japonya arasındaki geleneksel dostluğa, iş birliğine yeni halkalar eklemektedir. İnşallah bu yeni model ve bundan sonra devam edeceğine inandığımız iş birliğiyle Türk-Japon dostluğu dünyada daha da gelişecek, emsalsiz bir noktaya ulaşacaktır." şeklinde konuştu.

- "En iyi Toyota, Türkiye'de üretiliyor"

Japonya'nın Türkiye Büyükelçisi Hiroshi Oka ise bu seviyede bir yatırımın dünyanın önde gelen otomobil üreticilerinden Toyota'nın Türkiye'ye, Türk ekonomisine olan güveninin ve Japon ekonomisinin de Türkiye'nin kalkınmasına olan inancının ayrı bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

Yeni yatırımların Japonya'dan Türkiye'ye geleceğine inandığını belirten Oka, "C-HR, hibrit bir otomobil, bunun Türkiye'de üretilmesi stratejik bir karardı. Bu yatırımın Türkiye'ye büyük katkıları olacaktır. Öncelikle istihdam fırsatları var. 2 binin üzerinde yeni istihdam yarattı bu proje. Aynı zamanda Türk mühendislerine ve yan sanayisine son teknolojiyi sunmuş oluyoruz, o teknolojilerle çalışma imkanı veriyoruz ve tüm dünyada 'Made in Turkey' Türk malı otomobillerin sayısını artırarak hem Türkiye'nin hem de Türk otomobil sektörünün imajını güçlendireceğimizi düşünüyoruz." diye konuştu.

Oka, Toyota'nın tüm dünyada fabrikaları olduğunu ancak en iyi Toyota'nın Türkiye'de üretildiğini vurgulayarak, "Bunu Toyotalılar söyler, ben burayı görünce anladım. Neden Toyota, bu yeni otomobil için Türkiye'yi seçmiş? Çünkü kalite ortada. Bu, hem Japonya hem de Türkiye için zafer günü ama Türkiye'deki azimli mühendislerimizin, gayretli işçilerimizin ve iki ülke arasındaki sarsılmaz ve köklü dostluğumuzun da göstergesi olduğunun altını çizmek isterim." dedi.

- "Toyota, küresel şirketler arasında en iyi tesis"

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdür ve Üst Yöneticisi (CEO) Hiroshi Kato ise Toyota C-HR'nin, Toyota Türkiye'nin yüksek imalat kapasitesinin bir kanıtı olduğunu vurgulayarak, "Verimlilik ve kapasite, bizim diğer güçlü alanlarımız. Zaten bu yüzden C-HR'nin imalatı için seçilen ülkeyiz. Sadece Avrupa Birliği (AB) bölgesi için Toyota, küresel şirketler arasında en iyi tesis olarak görülmüştür. Bu noktada Toyota C-HR, Toyota yeni küresel platformunu oluşturmuştur. Şu anda Toyota Türkiye, denizler aşırı olarak bu yeni global platformu uygulamaya geçiren ilk fabrikadır ve bundan da gurur duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Yıllık üretim kapasitelerinin 280 bine ulaştığını aktaran Kato, C-HR modelinin de Toyota Türkiye'nin pozisyonunu güçlendireceğini, Türkiye'de önemli bir ihracatçı haline geleceğini söyledi.

Toyota Motor Corporation İcra Komitesi Üyesi Moritaka Yoshida, yeni modelin Türkiye'de üretilmesinin sürpriz olmadığını belirterek, Toyota Türkiye'nin kalite konusundaki üstünlüğü, çalışma azmi ve güvenli çalışma konularına olan bağlılığını takdirle karşıladıklarını söyledi.

Doğru bir karar verdiklerine inandıklarını dile getiren Yoshida, "Bize göre, otomobil üretimi anlamında Türkiye gerçekten önemli ve doğru bir yer." dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar, platformda bulunan Türkiye'de üretilen ilk hibrit ve crossover Toyota C-HR aracının önünde kurdele kesti.

Bu arada, programa katılması beklenen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlık bütçesi üzerindeki görüşmelerin devam etmesi nedeniyle törene katılamadı.

Yorumlar